Pages

Monday, April 11, 2011

Layan tekak...

Assalamualaikum...salam Isnin yer... biasalah bila tiba hari Isnin 'blues' jer kan..? malass.... sebab weekend 2 hari lepak2 di rumah macam2 boleh buat...layan dapor, layan anak2 dan tak lupa layan cik abang sorang tu.. hik hik...kewajipan seorang isteri wajib ditunaikan...betul kan? Alhamdulillah.... 

N3 hari ni nak tayang bab layan tekak tengahari semalam.. lauk biasa2 aje kari ayam kampong.... Kari ini bukan saja sedap dimakan dengan nasi putih, nasi minyak pon sodap...kalau buat cicah roti canai lagi best...lebih2 lagi kari dah bermalam dah pekat sikit tuh...pergh...!! bepoluh dahi den....

Kari Ayam Kampong
Bahan-bahan:
1 ekor ayam kampung
50 gm bawang merah
30 gm halia (dikisar)
30 gm bawang putih (dikisar)
50 gm cili kering (dikisar)
1 liter santan kelapa
20 gm garam
2 biji ubi kentang
2 biji tomato
Air asam jawa
2 sudu rempah kari ayam

Cara memasak:
Tumiskan bawang, halia dan cili kering. Masukkan pula rempah yang telah dicampurkan dengan sedikit air. Kacau sehingga terbit minyak. Masukkan ayam dan biar seketika.  Masukkan pula ubi kentang dan santan, kacau hingga sebati. Setelah hampir masak, masukkan pula garam, air asam jawa dan buah tomato yang dipotong empat. 

No comments:

Post a Comment