Pages

Saturday, May 14, 2011

Ala-ala laksa Johor

Alahai....meroyan sekejap semlaam tak dapat bersiaran...nasib baik dah sembuh penyakit si blogger tu...berubat kampong bangkali...hehehehe...anyway mekacih la encik blogger...

Menu sarapan pagi ini laksa johor orang pahang...hihihi.... memang semalam dah plan nak masak laksa johor tapi taklah johor sangat...kira2 macam derhaka lah....(bak kata chef CMG tuh..) guna apa yg ada saje, edisi perabih khazanah dalam peti ais......  


Resepi Laksa Johor

Bahan-bahan :-

500 gram spagheti/laksa direbus hingga lembut
1 biji timun, dihiris bulat
Daun kesum, dihiris halus
Sedikit cili merah dan belacan
Limau kasturi

Bahan-bahan kuah

Minyak untuk menumis
5 biji bawang merah, dihiris
2 ulas bawang putih, dihiris
2.5 cm halia, dihiris
1 bungkus rempah kari ikan
1 mangkuk pati santan daripada sebiji kelapa
3 batang serai, dititik
2.5 cm lengkuas, ditumbuk
1 kg ikan tenggiri - direbus/dipanggang dan kisar
1 1/2 mangkuk santan cair
5 keping asam gelugur
200 g udang, direbus
50 sen udang kering
1/2 biji kelapa parut, dibuat kerisik
Garam secukupnya

Cara membuat kuahnya

1. Panaskan minyak di dalam periuk. Tumis bawang merah, bawang putih dan halia hingga wangi.
2. Masukkan rempah kari dan kacau rata.
3. Masukkan pati santan, serai dan lengkuas. Biar kuah mendidih.
4. Masukkan isi ikan yang dikisar, kacau hingga sebati dan biar ia mendidih baru dimasukkan santan cair dan asam gelugur. Biar ia mendidih lagi baru dimasukkan udang, udang kering, kerisik dan garam. Masak hingga kuah pekat di atas api perlahan baru diangkat.
5. Hidangkan laksa bersama kuah dan bahan-bahan lain.


No comments:

Post a Comment