Pages

Saturday, May 14, 2011

Bubur candil...nyaman nya

Mari makan bubur candil atau ada juga yang panggil bubur butir nangka...apa2 pun memang sedap buat pencuci mulut... nyaman sekali lebih2 lagi bila keluar dari peti ais... macam makan aiskrim.....hmmmmm


BUBUR CANDIL @ BUTIR NANGKA

Bahan:

2 cawan tepung pulut
1 cawan air

1 sudu teh garam
Pewarna hijau, pink secukupnya

Cara :
1.Campurkan semua bahan kecuali pewarna sehingga menjadi doh kental. 
2.Bahagi dua dan warnakan. 
3.Bentuk bulat-bulat dan leperkan sedikit. Rebus sampai mengembang dan timbul.
4.Angkat dan masukkan ke dalam mangkuk berisi air. 
5. Sediakan bubur pula.

Bubur:
1 1/4 liter santan dari 1 butir kelapa
100 gram gula pasir
100 gm gula merah
Daun pandan
2 sudu sagu mata ikan - rendam sekejap

Cara :-

1. Masukkan semua bahan di dalam periuk dan masak hingga mendidih.
2. Tuang bebola candil (toskan airnya terlebih dahulu yer...)
3. Biarkan mendidih seketika dan masukkan pula sagu mata ikan.
4. Siap untuk dihidangkan.  Cubalah...

No comments:

Post a Comment