Pages

Wednesday, May 25, 2011

Cekodok penyek

Selamat petang semua...petang2 begini dengan cuaca yg panas dan perut yg sudah kenyang...ahhhh mengantuknya.... nak buat kerja pun malas bebenor... jom layan menu minum petang kelmarin... cucur jagung @ cekodok penyek... bukan ayam penyet taw!!

Ini jagung mutiara beli di pasar malam, dah dekat seminggu dok menyorok dlm peti ais. Nak buat bubur sikit sangat... godek2 buat cekodok cicah dengan sos cili thai, errmmm sedap....



Cucur jagung @ Cekodok Penyek

Bahan-bahan :


8 sudu besar tepung gandum
2 sudu besar tepung goreng pisang Adabi
1 tongkol jagung (diambil isinya)
1 biji cili merah (dihiris)
daun kucai
2-3 biji bawang merah
garam secukup rasa
sedikit serbuk kunyit
air secukupnya
minyak masak secukupnya untuk menggoreng

Caranya :
Panaskan minyak di dalam kuali.
Sementara itu campurkan kesemua bahan2 kecuali minyak ke dalam mangkuk (air dimasukkan sedikit demi sedikit sehingga cukup kepekatannya untuk cekodok). Sudukan (jemput guna tangan lagi best) dan goreng sehingga kekuningan. Apabila sudah masak, bolehlah dinikmati bersama sos cili.


No comments:

Post a Comment