Pages

Thursday, May 26, 2011

Sambal udang bunga ros

Jom layan sambal udang bunga ros... alahai bunga2 lagi... ini menu makan malam kami semalam...bunga ros tu saje jer buat hiasan..puas fikir macamana nak hias, tangan tak seni nak gubah2....nasib baik ada buah tomato sebiji... kupas kulit dan pulas2 jer smpai jadi bunga ros.... tara!! ok tak? 

Resepi Sambal Udang

1/2 kg udang kertas
5 ulas bawang merah
1 biji bawang besar
Sedikit belacan
6-7 sudu besar cili kering mesin
Sedikit asam jawa
Garam, gula
Cara-cara 1.Tumbuk bawang & belacan hingga lumat. Campurkan dgn cili mesin. Panaskan minyak & tumis sehingga betul2 garing & wangi. 2.Masukkan udang, bawang besar, garam & gula secukup rasa. Kacau sehingga layu sedikit. Masukkan air asam jawa. Biar sebentar sehingga pekat.  3.Hidangkan dgn nasi panas. Akak minat makan dengan ikan goreng sekali. Fiuh... meleleh air liur....

No comments:

Post a Comment