Pages

Thursday, May 19, 2011

Kuih bakar kentang

Selamat pagi semua... sudah sarapan ke hari ini? Kalau sudi marilah sarap sama2 makan kuih melayu, kuih bakar kentang berperisa pandan...mmm lemak berkrim kesukaan ramai...

 

Kuih Bakar Kentang Perisa Pandan
* 2 cawan tepung gandum.
* 1 cawan gula halus
* 2 biji kentang (direbus dan lecek)
* 4 cawan santan
* 1 cawan air
* 3 biji telor
* 3/4 sudu teh essen vanilla
* 1/2 sdu teh garam
* daun pandan
* sedikit mentega atau minyak
Cara-caranya:-

* Panaskan ketuhar dalam 180'C.
* Loyang disapu dgn mentega lalu dipanaskan dalam ketuhar sebentar.
* Pukul telor dengan gula sampai kembang. Masukkan essen vanila, santan, garam dan air padnan lalu kacau sehingga sebati.
* Masukkan tepung dan kentang, lalu kacau lagi.
* Tuangkan ke dalam loyang dan bakar 40-50 minit atau sehinga masak.
* Setelah sejuk baru boleh dipotong dan dihidang.

No comments:

Post a Comment