Pages

Tuesday, June 21, 2011

Kari ikan tongkol

Bismillahirrahmanirrahim... kari ikan tongkol menu berbuka puasa semalam dengan terung berlada, sambal gesek dan ikan pekasam goreng bawang... ermmm syukur alhamdulillah kenyang perut. 

En. hb memang suka makan kari ikan lebih2 lagi lawan dengan ikan pekasam dan sambal gesek... huh!! sampai berpeluh kepala dia yg tak berapa ada rambut tuh... hb pulak memang hantu pedas tu yang buat sambal gesek tuh.. tahu tak apa sambal gesek tu? sambal cili api tumbuk dengan ikan bilis dan perah asam limau...pergh!! tu yg berasap telinga tuh... tp hb selamba jer...


Kari Ikan Tongkol

1 ekor ikan tongkol 
3 sudu besar serbuk kari ikan
2 biji bawang besar dimayang halus
2 uas bawang putih dimayang halus
2 cm halia diamayang halus
1 kuntum bunga lawang
5 biji buah pelaga
2 cm kulit kayu manis
250 ml santan pekat
2 tangkai daun kari

Cara-cara:
Tumiskan rempah ratus dan bawang berserta halia hingga layu
Masukkan serbuk kari beserta sedikit air. Kacau2 hingga naik minyak
Masukkan ikan dan santan.
Didihkan dengan perlahan2..kemudian masukkan garam secukup rasa.
Boleh tambah 1 sudu besar gula dan 1-2 keping asam keping
Renehkan dalam 10 minit-15 minit dah boleh angkat.

No comments:

Post a Comment