Pages

Tuesday, July 19, 2011

Bakwan @ pegedil jagung ala indon

Masa merayau2 kat internet petang semalam, terjumpa resipi bakwan jagung dari indon ni... wadduh..!! nampak enak sekali dong... bisa gue kepingin mencubanya... eh..eh...jd bibik indon pulak hari ni...heee
 
Kebetulan ada stok jagung mutiara dua ketul beli di pasar tani dua hari lepas... apalagi... balik dr opis terus aje menggodek resipi bakwan dari Herti kichen gallery ini...memang simple dan enak... ala2 cucur jagung gitu...


Bakwan Jagung from Indon

Bahan:


2 ketul jagung manis, ambil isinya
1 biji bawang besar - hiris nipis
1 btg bawang daun - hiris
1 biji lada merah - hiris
1 batang daun bawang
1 biji telur
4 sudu besar tepung gandum
3 sudu besar tepung beras

Bahan ditumbuk

3 bawang merah
3 bawang putih
1 sdt ketumbar
garam, gula,

Cara membuat:

Campur semua bahan, kemudian sudukan kecil2 ke dlm kuali, goreng hingga garing. Sedap dimakan/dicicah dengan sos cili.
 

5 comments:

  1. woo rasa pedas2 la an. sedap nih.. cam cucur jagng jugak kot

    ReplyDelete
  2. izah >
    ye izah sebijik cam cucur jagung tp biasanya cucur banyak tepung, yg ini jagung yg banyak...jd lebih garing... cubalah...

    ReplyDelete
  3. Asedaaaapnyaaaa .... mmg fav diana kalau kuih yg mcm nie... ada lg x nie akak... nak sektul.. e'eeh.. x cukup... nak banyak2...hehehe

    ReplyDelete
  4. ade jagung..sure sedap...darwish kalo dapat ni kejer mengotes biji jagung tu jerla..ehehe

    ReplyDelete
  5. K Gee... nurul pernah rasa sekali bakwan jagung ni.... kat restoran masakan indon kat cni.... sedap2 :)

    ReplyDelete