Pages

Wednesday, August 10, 2011

Lemak peria berudang


Apalah nak masak hari ini yer...? nak jengok dapor teman2 macam tak berkesempatan la pulak... bulan puasa ni terasa jam berputar laju semacam... tambah pulak banyak benda yg kena siapkan ... tak terkejar rasanya... kadang2 tu stress dibuatnya... adoyaiiiii dugaan barangkali


Apapon masak tetap kena masak... tambahan hb tak berapa suka makanan di bazaar...  tanggungjawab isteri wajib layan suami dengan baik kannnn... hehehe isteri solehah....ahaiii.... so mari kita masak lemak peria berudang menu fav hb... aww!! 


Masak lemak peria berudang

Bahan2

300 gm udang sederhana besa (yg besar mahal wooo...)
1 biji peria
1 cawan santan cair
1 cawan santan pekat
5 biji cili padi
3 ulas bawang merah
1 inci kunyit hidup
1 batang serai di titik
2 keping asam gelugor
garam secukup rasa.

Cara:)

Tumbuk kunyit, cili padi dan bawang merah hingga lumat.  Masukkan ke dalam periuk bersama garam, asam, serai. dan santan cair.  Biarkan mendidih dan pastikan dikacau supaya tidak pecah minyak.  Kemudian masukkan udang, peria yg dipotong kecil dan santanf pekat. Masak hingga peria empuk. Sedia untuk dihidangkan.

4 comments:

  1. assalamualaikum kak Gee, woooo..ada masak lemak peria ngn udang. Mesti sedap ni ehh kak..tapi belum pernah merasa lagi peria msk lemak cenggini, mesti ada rasa manis2 udang yer...dapnyer..

    ReplyDelete
  2. peria tu masuk gitu je kak? x pahit ek? hehe.. tun takut sket nk mkn peria.. org duk ckp pahit kan, so x berani mkn.. hehe...

    ReplyDelete
  3. Rabiatun Adawyah >
    mmg sedap tun lebih2 lagi mkn time perut tgh lapar...bertambah2 nasinya...heee cubalah

    Tun >
    petua org tua rendam sekejap peria yg dh dipotong tu dlm air garam untuk kurangkn pahitnya... tp pahit peria tu sedap...

    ReplyDelete
  4. berbunyi2 perut bl tgk masak lemak tu..klu lauk mcm ni sahur pun blh btambah2 nasi. :)

    ReplyDelete