Assalamualaikum.... ahai!! jangan jeles yer ada tuan putri kat rumah kak gee hari ni... ayu sangat wajahnya... tergoda i you...
Sang putri yg ayu ni semalam singgah di rumah Yatie....terubat sikit rasa rindu si Yatie tu kat anak bujang dia yg baru berlepas ke luar negara... punyalah ayu boleh buat menantu lah pendek kata, cun melecun... dua beradik pulak tu singgah... sorang berbaju purple dan sorang lagi berbaju hijau... waaaa.... ceria jer Yatie kan....
Hari ini kak gee jemput pulak si tuan putri singgah di sini... ermmm...apa kata kita temubual putri tu nak??? aarrrgggghhhhh..... tuan putri tu bisu rupanyaa.... hehehe.... jangan mare ar pepagi dah buat lawak bodo ni... gurau2 ajer....
Kuih putri ayu ini hasil selongkar di blog Yatie semalam... tergoda dibuatnya bila tgk Yatie tayang putri ayu yg purple tu... maklumlah my favourite colour...Minta izin akak gee tampal pulak resipinya di sini yer... mekacih
KUIH PUTRI AYU
Resepi : Yatie memories
Bahan-bahan (*Yatie guna acuan lebih kecil, dapat lebih kurang 60 biji)
5 biji telur
250 gm tepung gandum*
1 sudu kecil baking powder*(* diayak)
300 gm gula halus (Yatie guna 1 1/2 cawan)
2 sudu kecil ovallate
250 ml santan (Yatie guna 200ml santan kotak+50 ml air)
sedikit pewarna hijau
2 camca teh paste pandan (boleh tukar perisa kegemaran anda)
Kelapa putih secukupnya (digaul dengan sedikit garam dan tepung ubi)
Inti Kelapa
2 cawan kelapa parut putih
1 sudu besar tepung ubi
1/2 sudu kecil garam
Cara Menyediakan Inti Kelapa
Satukan semua bahan inti dan gaul sebati.
Sapukan sedikit minyak di sekeliling acuan.
Isikan inti kelapa dan tekan sehingga sedikit padat.
Cara membuat dan mengukus kuih
Panaskan kukusan.
Pukul telur, gula dan ovallatte hingga kembang dan gebu.
Masukkan santan berselang seli dengan tepung gandum, baking powder, paste pandan dan pewarna.
Kacau lagi hingga sebati.
Sapu sedikit minyak pada acuan.
Masukkan kelapa di bahagian bawah acuan dan mampatkan.
Masukkan adunan dan kukus selama lebih kurang 5 minit.(Yatie kukus 10 minit api sederhana)
Setelah dikeluarkan dari kukusan, tunggu hingga sejuk sikit supaya senang dikeluarkan dari acuan.
mmg ayu sungguh! :)
ReplyDeletekak gee..cantiknya putri ayu...
ReplyDeletememang ayu..
cantik kak.. lawa dan gebu
ReplyDelete