Adoi..doi..doi.. kenapa internet slow sangat ni... geramnyaaa.... tolooooonggg...!!! dahlah mood nk menghapdet pon lemau... dah naik kulat semuanya... mencinyaaa.....!!
Kesian puding jagung k.gee ni sudah 3 hari tunggu giliran nak masuk n3... nasib ko la puding... Sebenarnya puding ni emak k.gee yg buatkan... balik saje dari ofis tengok sudah terhidang atas meja... apalagi... terus ngap 3 ketoi you... !! ermmmmm sedap.... lemak berkrim! kantoi diet....kwang3x... Oklah, jom layan resepi pulak...
PUDING JAGUNG
Bahan-bahannya:
1 cawan tepung kastad
1 cawan gula pasir
4 cawan santan
secubit garam.
2 tongkol jagung manis
(atau boleh juga guna jagung dalam tin)
Cara-caranya:)
Parut jagung dan satukan bersama santan, gula dan sedikit garam. Blend hingga hancur. Kemudian masukkan tepung jagung dan gaul hingga sebati supaya tidak berketul-ketul.
Masukkan dalam kuali dan masak dengan api yang perlahan hingga adunan berkilat dan likat.(hendaklah selalu dikacau agar adunan tidak hangus).
Tuangkan dalam loyang atau acuan dan biarkan ianya betul-betul sejuk baru dipotong.
Cak!! jom makan puding....
Assalam..
ReplyDeletesedapnya...nak sikit.
puding jagung memang my fav kak..lama tak buat terliur pulak rasanya:)
ReplyDeleteAs'salam Gee
ReplyDeletelama tak buat dessert ni. Amboii..ni anak manja lah ni sampai mak tolong buatkan puding eh..hihihi
sedapnyaa..kelembutan puding jagung tu nampak sangat Gee.