Pages

Thursday, January 12, 2012

Puding jagung


Adoi..doi..doi.. kenapa internet slow sangat ni... geramnyaaa.... tolooooonggg...!!! dahlah mood nk menghapdet pon lemau... dah naik kulat semuanya... mencinyaaa.....!!


Kesian puding jagung k.gee ni sudah 3 hari tunggu giliran nak masuk n3... nasib ko la puding... Sebenarnya puding ni emak k.gee yg buatkan... balik saje dari ofis tengok sudah terhidang atas meja... apalagi... terus ngap 3 ketoi you... !! ermmmmm sedap.... lemak berkrim! kantoi diet....kwang3x... Oklah, jom layan resepi pulak...


PUDING JAGUNG

Bahan-bahannya:

1 cawan tepung kastad
1 cawan gula pasir
4 cawan santan
secubit garam.
2 tongkol jagung manis
(atau boleh juga guna jagung dalam tin)

Cara-caranya:)

Parut jagung dan satukan bersama santan, gula dan sedikit garam.  Blend hingga hancur.  Kemudian masukkan tepung jagung dan gaul hingga sebati supaya tidak berketul-ketul.

Masukkan dalam kuali dan masak dengan api yang perlahan hingga adunan berkilat dan likat.(hendaklah selalu dikacau agar adunan tidak hangus).

Tuangkan dalam loyang atau acuan dan biarkan ianya betul-betul sejuk baru dipotong.

Cak!! jom makan puding....


3 comments:

  1. Assalam..
    sedapnya...nak sikit.

    ReplyDelete
  2. puding jagung memang my fav kak..lama tak buat terliur pulak rasanya:)

    ReplyDelete
  3. As'salam Gee

    lama tak buat dessert ni. Amboii..ni anak manja lah ni sampai mak tolong buatkan puding eh..hihihi

    sedapnyaa..kelembutan puding jagung tu nampak sangat Gee.

    ReplyDelete