Pages

Saturday, February 4, 2012

Pengat purple


Apa yer juadah minum petang hari ini?  Kalau pekena bubur ke, pengat ke... ermmm tentu sedap kan...apa kata kita slrupppp pengat purple k.gee ni.... ohoi...  ini ori punya purple tau.... keledek purple... rasanya memang jarang jumpa keledek yg kaler purple ni kan... inipun k.gee terjumpa di Pasar Pekan kelmarin... nampak jer terus sambar...



PENGAT KELEDEK UNGU

3 batang keledek, dibuang kulit dan dipotong dadu selebar 1 inci

1 biji gula melaka - saya tak masukkan
1 cawan biji sagu, direndam
1 mangkuk santan
secubit garam 
gula pasir secukup rasa

Cara-cara

- Potong keledek kecil-kecil.  Kukus sehingga empuk.
- Masukkan santan, gula pasir, gula melaka dan garam dalam periuk.  Biarkan sehingga mendidih.  
- Masukkan keledek yg sudah empuk tadi, kacau rata dan padamkan api. Rasa cukup lemak manisnya dan bolehlah dihidang.




Jom hirup pengat keledek ungu....


2 comments:

  1. syoknye pengat keledek..mkn sejuk2 mmg best.. :)

    ReplyDelete
  2. selalau jugak jumpe nie
    tapi x pernah nak cuba makan ;)

    ReplyDelete