Petang2 begini kalau dapat jamu selera dengan lempeng pisang panas-panas sedap juga yer... lebih2 lagi kalau dapat yg hangus dan berkerak tu... ermmmm garing jer kan....wangi pulak tu ada aroma daun pisang....sambil tu hirup pulak teh-o panas ke kopi panas ke... aduhhhh berkeping2 makan sampai tak sedar diri.... k.gee la tuuuu
Ada orang hidangkan lempeng pisang dicicah dengan kelapa parut tapi k.gee campurkan kelapa parut ke dalam adunannya dan godek2 semua bahannya sekali gus... rasanya sama saje... kalau nak wangi lagi alaskan kuali dengan daun pisang... bertambah2 aromanya....
LEMPENG PISANG
1 cawan kelapa parut
1/2 cawan tepung gandum + 2 sudu tepung self raising
2 sudu gula
Secubit garam
Sedikit minyak
cara membuat :
1. lenyet pisang hingga halus dan masukkan smua bahan
2. gaul sebati dan ketepi kan.
3.ambil sikit adunan td dan tuang di atas kuali. ratakan dan biarkn garing.
sedappnyaa..sedap wt minum petang nie:)
ReplyDeleteasslm Kak G...sedapnye...elok sgt buat minum petang2 mcm ni...
ReplyDeleteteringat zaman kanak2 dulu, boleh katakan menu mingguan,mmh dah lama sgt tak makan lempeng pisang..
ReplyDeleteSedapnya lempeng pisang macam ni...suke la..wangi sampai ke dapur Rahel..
ReplyDelete