Ha..ha..ha..ha... bingka labu k.gee terover hangus la pulak...kononya nak biar berkerak sikit...keluar dari oven letak pulak atas dapor... tup tup terlupa... apalagi... hitam legam la dia.... nasib baik masih boleh dimakan... kalau tidak... membazer jer kan... bunga tu sengaja enterprem... nak cover line you... hehehe
Bingka yang sedap ini hasil selongkar dari dapor Izah Daut... agak lama izah menyepikan diri, terasa rindu di hati... mungkin sibuk dengan urusan rumahtangga kot ataupun bisnes... apapon harap-harap Izah sihat di samping anak2 dan famili tersayang.... Izah! izinkan k.gee kongsikan resepi bingka labu ini di sini yer... buat pengubat rindu kononya... ahai...
rujuk dari: Izah Muffin Lover
sumber: cik mat gebu@ myR
sumber: Kak Zana
Bahan-bahan
5 biji telur Gred A
200 ml air
300 ml pati santan (mat guna santan kotak)
200 g tepung gandum
180 g gula halus
1/2 camca teh garam
1 camca teh esen vanilla
450 g labu manis, dikukus hingga lembut dan dilecek halus.
Cara-cara
1. Satukan kesemua bahan dalam satu bekas kecuali labu lecek. Kacau menggunakan wisk hingga sebati dan gula hancur. Tapis adunan.
2. Masukkan labu manis yg telah dilecek halus tadi. Gaul hingga rata.
3. Tuang adunan tadi ke dalam tin bulat berlubang tengah yg telah di sapu mentega dan dialas dasarnya dgn kertas. Sapu juga mentega pada permukaan kertas tadi.
4. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 200C selama 40 minit. Biarkan sejuk sebelum dipotong
Salam Gee...
ReplyDeletehehehe tak lah hangus sgt.. masih blh dimkn kan :P
aah lama jgk si Izah ni menyepi mungkin dah sibuk ngan bisness online..
Sedapnya bingka labu...ala sikit aje hangus tu.
ReplyDelete