Pages

Wednesday, July 4, 2012

SUKMA datang lagi...


Selamat Datang ke Kuantan... Selamat Datang ke Negeri Pahang... Selamat Datang kepada semua para atlet, petugas, penyokong dan pegawai2 pengiring ke Karnival Sukan Malaysia XV 2012 yang berlangsung dari 7 hingga 16 Julai 2012... Beberapa acara sudah pun bermula sejak 1 Julai 2012 lagi.... setakat ini Pulau Pinang mendahului dengan pungutan 5 pingat emas...


Kenapa tiba2 k.gee jadi duta Sukan Malaysia (SUKMA) pulak ni... hehehe.... K.gee bukan petugas atau apa2 pon cuma berbangga sebab Sukan berprestij ini dianjurkan di tempat k.gee... semangat kesukanan la kononya.... Lagipon pejabat k.gee menjadi agensi angkat kepada Kontigen Sarawak... dan lagi pulak anak sulong k.gee Amirul Asyraf salah seorang atlet mewakili Negeri Pahang melalui sukan equestrian... itu yang semanagt berkobar-kobar tu... Semoga beroleh kejayaan...


Oklah berbalik kepada menu hari ini, k.gee sajikan Kek Dragon sempena SUKMA... kek ini adalah kek chiffon dragon fruit... Masa k.gee out station ke Janda Baik baru2 ini dapat sebakul buah dragon dari orang kampung sana.... puas dah buat makan begitu saja teringin pulak nak mencuba jadikan kek... bila belek2 terjumpa resepi DragOn Fruit Chiffon Cupcake dari dapor Anncoo... keknya nampak lembut dan berspring... terus k.gee godek2 dan..... taraaaaa!!! inilah hasilnya.... sedappppp....!!




DRAGON FRUIT CHIFFON CAKE
Ingredients: (Thank you Elin of Elinuv's TIDBITS Corner for sharing this lovely recipe)

Sumber : Anncoo Journal

3 Egg yolks (use large egg 70g each)
25g Caster sugar
70g Dragon fruit puree
40g Corn oil
1/4 tsp Vanilla extract
55g Self raising flour
2 tbsp Corn flour

3 Egg whites
1/8 tsp Cream of tartar
60g Caster sugar

Method:
Whisk egg yolks and sugar until light and fluffy. Beat in dragon fruit puree, corn oil and vanilla extract. Light mix in self-raising flour and cornflour.

In a separate clean bowl, whisk egg whites, cream of tartar and caster sugar until fluffy and stiff. Carefully fold the egg yolk mixture into the beaten egg white until well combined.

Spoon batter into muffin liners.

Bake in preheated oven at 170C for 10 minutes then reduce temperature to 160C and bake for another 20-25 minutes or until a skewer inserted in the cake comes out clean.

Remove from the oven and invert cake immediately. Leave undisturbed until completely cooled.

6 comments:

  1. Assalam Gee,

    cantiknya kek tu...warna pink lagi...tergoda nie.

    ReplyDelete
  2. Asslm wbt... wah mcm2 resepi best2 kat cni...minta izin link ke blog FnF ye ;)

    ReplyDelete
  3. rajinnya wat kek, nmpk menarik lerrrr..dah tentu sedap sangat rasanya..

    ReplyDelete
  4. cantik kak gee..tergudaa tgk:)..mesti sedapp.

    ReplyDelete
  5. wah... nga sudah mengamuk..
    mesti sedap..

    ReplyDelete
  6. wahh semangat kesukanan sungguh kak gee ni..selamat bersukma hehe..kak gee..cantik la kek buah dragon ni..cantik kaler pepel tu...tak pernah lg mieza mkn kek ni :)

    ReplyDelete