Bertemu lagi di 18 Ramadhan... syukur alhamdulillah masih diberi kekuatan untuk meneruskan perjuangan di bulan Ramadhan yang mulia ini... marilah bersama-sama kita pertingkatkan amalan moga-moga kita terpilih bertemu lailatul qadr malam yang penuh keberkatan... InsyaAllah....
Pastinya sudah ramai buat biskut raya kan... sudah bersusun barangkali balang2 kuih di rumah dan untuk dibawa balik ke kampung rumah bonda dan rumah mertua... Buat masa ini k.gee belum berkesempatan lagi nak buat biskut raya... InsyaAllah sehari dua lagi la kot... apapun juadah iftar tetap macam biasa... yang simple, mudah dan sedap dek tekak kami sekeluarga...
Bihun Tomyam Bebola Ayam ini iftar minggu lepas... kadang2 buntu juga memikirkan juadah iftar setiap hari... sudahnya masak menu sempoi ajelah asalkan kenyang dan marvelous... kannnnn...
Bahan :-
Tomyam:-
2 ketul ayam - dipotong kecil
2 biji bawang besar - hiris bulat
5-10 biji cili padi
2 batang serai - diketuk
2 biji tomato - potong kecil
2 keping daun limau purut
4-5 cawan air
1 sudu air limau nipis
Sayur-sayuran (karot, bunga kobis, jagung muda dll)
Garam
Bebola ayam
Masukkan semua bahan ke dalam periuk kecuali sayur2an dan air limau nipis. Biar sehingga mendidih. Kemudian masukkan sayur2an dan bebola ayam dan kacau sekejap. Akhir sekali masukkan air limau nipis dan tutup api. Angkat dan hidangkan.
Bebola ayam
2 ketul dada ayam - ambil isinya & blender
2 batang daun bawang - potong kecil
1/2 sudu teh serbuk lada sulah
1 sudu tepung sagu/ubi
1 biji telur
Secubit garam
Gaul semua bahan dan bentukkan bulat-bulat. Didihkan air di dalam periuk dan masukkan bebola tadi sekejap. Angkat, toskan dan masukkan ke dalam kuah tomyam.
seronok dapat buat bebola ayam sendiri....
ReplyDeletehari tu buat tomyam simple aja...tgk yg ni sedapnya.....
salam syg kak gee,
ReplyDeletemmg btl sentiasa buntu nk masak apa kan..zila pun sama..hari2 dok pikir masak apalh yg best..klu utk mita jew x kesah..he hhee ank zila nie memilih sikit..leh try jgk wt mcm kak gee nie..nk cari bebola dulu:)