Durian sana... durian sini... crepe sana crepe sini... wooo...demam durian crepe sudah merebak ke serata alam nampaknya... rata rata dc mendapat undian paling tinggi sekarang...sudah bertahta di puncak KLCC barangkali... macamana nak kejar ni... nak naik jet ke turbo ?! ataupun tumpang aje jet Izah IML... boleh yer Jah...
He he he... sebenarnya dalam rumah k.gee ni hb sorang saje yg makan durian... anak2 dan emaknya semua anti durian... tak tahan wooooo aromanyaaaa...... fenin fenin... jadi nak buat crepe tu tak pastilah bila... mungkin buat crepe mango, coklat atau jagung kot... Ops...! sudah tersasar pulak jet k.gee ni... tayang kuih ketayap tapi dok cerita pasal durian crepe pulak.... Ok ok... jom layan kuih ketayap yuk!
KUIH KETAYAP
Sumber : Kak Anymz
olahan ikut citarasa : gee-hut
Bahan-bahan.
2 cwn tepung gandum
1 biji telur
1 sk pandan paste + beberapa titik pewarna hijau
2 cwn air
1 cwn santan pekat
1 sudu kecil garam
1 sudu besar minyak masak
minyak utk oles pada kuali/non stick pan
utk inti
200gm kelapa parut
1 cwn gula merah
3 sb gula pasir
1 helai daun pandan
sedikit air
Cara-cara
untuk inti; Masak air gula & daun pandan, (jika berhabuk tapiskan dulu) Masukkan kelapa kering @ kelapa parut.. gaul rata, sehingga inti kelapa tadi bercampur dengan gula merah selama 10-15 minit. Inti akan menjadi warna keperangan. Angkat. Buang daun pandan tadi.
Untuk kulit; Gaul tepung,susu segar,air,telur dan garam. Letak 1 sb minyak masak dan gaul sebati menggunakan whisk atau senang di blend terus.
Panaskan pan, letakkan sedikit minyak dan sendukkan 1 senduk adunan tadi dan layangkan pan agar adunan tadi bulat. Masak sehingga 2-3 minit, angkat jangan terlalu lama. Setelah angkat terus masukkan inti dan gulung. (Cara gulung; , lipat kedua dua tepi sedikit dan gulung melentang. Ulangi sehingga adunan tadi habis. Siap untuk dihidang
Alahai Gee.. sedapnya kuih ketayap! Kalau Kak Amie buat, belum sepat gulung, sudah anak-anak copet lempengnya cicah dengan inti he he he hehh
ReplyDeleteSedapnye kuih ketayap.feveret ni..
ReplyDeleteslm Kak G...
ReplyDeletesedapnya tgk kuih ketayap tu...inti kelapa tu pon nk lembap2 gitu...tliur dbuatnya..suka kuih ni...