Pages

Wednesday, February 20, 2013

Berbudi pada tanah...


Selamat tengahari semua... Lewat sikit bersiaran hari ini sebab banyak tugasan penting perlu dibereskan dahulu... Al kisah hari ini k.gee nak cerita pasal kebun sayur... memang tidak rugi berbudi pada tanah... dapat hasil dapat pahala dan dapat makan sayur mayur yang segar bugar... memang berbaloi-baloi!! betul kan K.Nor ? Syukur alhamdulillah... dapat makan kacang panjang buah sulung dari kebun sayur tepi rumah hasil titik peluh encik hb... macam-macam pokok sayur hb tanam... esok lusa boleh tuai terung, bendir dan peria pulak... pokok markisa pon ada tapi belum berbuah... hehehe jimat belanja...


Masak lemak kacang panjang memang sedap dimakan bersama nasi hangat... nai sejuk pon sodap kot?  arwah nenek dulu pesan kalau masak kacang panjang jangan gunakan pisau... patahkan saja anggaran 1 inci sebab katanya rasa kacang akan lebih manis... petua orang tua-tua ini kekadang ada kebenarannya... tak rugi kita cuba kan... Marilah k.gee kongsikan resipi kacang panjang k.gee di sini...


KACANG PANJANG MASAK LEMAK UDANG

Bahan bahan:

5 urat kacang panjang - patahkan anggaran 1 inci
10 ekor udang hidup
5 biji cili padi
1 inci kunyit hidup
2 ulas bawang merah
1 mangkuk santan
Garam secukupnya

Tumbuk kunyit hidup, cili padi dan bawang merah hingga lumat.  kak gee tumbuk gunakan lesung batu untuk mengekalkan keaslian rasa sayur yang baru dipetik.  Masukkan bahan-bahan ini ke dalam periuk dan curahkan santan.  Masak dengan api perlahan sambil terus dikacau. Bila kuah mendidih masukkan kacang panjang tadi dan udang.  Akhir sekali masukkan sedikit garam. Bolehlah diangkat dan dihidangkan.


kacang panjang cili padi
anak udang dalam belanga
kalau belum makan tengahari
mari kita bismillah bersama-sama...

5 comments:

  1. Kak Gee,

    Nak petik sayur sayuran nanti ajak saya sekali ye... Mana tau ada upahnya.

    ReplyDelete
  2. As'salam Gee

    memang betul tu berbudi pada tanah hasilnya sangat2 lumayan. tapi rumah ct mana ada tanah semuanya simen ajooo hehehe

    petua orang dulu2 sampai sekarang ct lakukan kalau nak patahkan kacang panjang ct petik2 gitu aje.

    ReplyDelete
  3. Salam k.gee,
    bestnya lauk tu....seronok kan..petik sendiri je sayurnya...fresh gitu....tanpa bhan kimia...mmg sihat...:-)

    ReplyDelete
  4. wow best nyer tgk kebun...nanti nak singgah petik gak..boley tak?

    ReplyDelete