Assalamualaikum... anak-anak di rumah sudah bangun ke? Jom cepat-cepat sediakan sarapan... bila bangun nanti gerenti senang hati mereka... tambah tambah ada makanan kegemaran... pasti senyum sampai ke telinga... sambil makan sambil memuji ibu yang pandai memasak... heeeee kembang hati ibu, kann...
Menu k.gee hari ini cucur badak inti serunding ikan... asalnya serunding ikan ini dibuat atas request hb nak cicah dengan nasi impit... jadi bila alang-alang buat k.gee buat sekilo ikan... memang banyklah dapat nya dan macam-macam menu boleh dibuat menggunakan inti serunding ini... itu hari buat popia, selepas itu buat karipap bakar, pulut kepal, kuih paung dan hari ini buat cucur badan pulak... kalau nak makan dengan nasi pon boleh... pendek kata serba boleh lah serunding ikan ni... janji rajin dan kreatip sikit... kannnnn
CUCUR SERUNDING IKAN
BAHAN BAHAN
4 biji (300g keledek kuning)
1 1/4 cawan tepung gandum
sedikit garam
Serunding ikan (rujuk di SINI)
Caranya:
1. Rebus keledek sehingga empuk. Tos dan lenyekkan. Biarkan sejuk seketika.
2. Masukkan garam dan gaul sebati. Masukkan pula tepung gandum dan uli hingga mendapat doh yang senang dibentuk.
3. Ambil sikit doh lebih kurang sebesar bola ping pong dan leperkan. Masukkan serunding di dalamnya. Tutupkan dan bulatkan kembali doh tersebut. Tekan supaya leper sedikit. Buat sehingga habis.
4. Gorengkan di dalam minyak penuh sehingga keperangan kedua2 bahagian. Toskan dan buat sehingga habis. Siap dihidang.
Selamat bersarapan...
intinya serunding ikan...sedapnya
ReplyDeleteSedapnya... pastu cantik jer bulatnya tu :D
ReplyDeletesedapnyerr!! tun suka makan tp xlarat nk ngadap kuali nk wat serunding ikan.
ReplyDeleteGie, hantar ke Soi 5 ketuiiii... ^_^, x padan pulak kan 5 ketuii jek hantar, hantar 10 laaa...baru berbaloi start enjin kete tu...hehe
ReplyDeletesedapnyaaa...
ReplyDeleteWahhh best nyer Kak Gee D5 suker sgt kuih nie sedap sgt, bak mai satu ek :D..
ReplyDeletesalam syg kak gee,
ReplyDeletelama btl x mkn cucur nie..simpankan zila sikit tau..:)
as-salam
ReplyDeletenpk pun mmg sedap..