Lunch apa tu? amboiii... sedapnya makan ketam telur masin yer... nak sikit.... mentang-mentang lah cuti sekolah rajin la pulak ke dapur yer... anak anak mesti suka dapat makan yang best best kan... hehehe... yang penting anak suka ibu bahagia...
Anak-anak k.gee suka menu yang pedas pedas... sama macam emak dan ayahnya... kalau tak pedas tak sah makan... hantu podeh!! Hari ini kami layan masak tempoyak ikan lampam.... first time makan... sedapnya... isi ikan lampam ini sangat lembut dan halus tapi harus berhati-hati yer sebab ikan ini banyak tulangnya... bimbang anak anak tercekik pulak nanti... sambil-sambil tu hirup kuah tempoyak yang masam-masam pedas tu... adoyaii!! pendek kata ibu mertua lalu pon tak nampak... hehehe... hampir-hampir fengsan... kekenyangan !!
IKAN LAMPAM TEMPOYAK
1 ekor ikan lampam
4-5 sudu tempoyak
10 biji cili padi
1 inci kunyit hidup
Daun kunyit dn daun kesum
garam dan gula secukupnya
Cara:
Bersihkan ikan dan potong 2 bahagian. Tumbuk cili padi dan kunyit hidup hingga lumat. Campurkan tempoyak dan gaul rata. Masukkan ke dalam periuk bersama ikan tadi. Tambahkan air, garam, gula, daun kunyit dan daun kesum. Masak hingga mendidih.
Jemputlah...
Kak, sedapnya,
ReplyDeleteMenu yang simple Gee tapi nampak sangat menyelerakan.. ^__^
ReplyDeleteermmm kak..enak ni..
ReplyDeleteperghhhhhhh....menyelerakan sungguh....lapor tetiba....
ReplyDeleteLama juga tak masak tempoyak ikan macam ni. sedap kan kak...
ReplyDeletemeleleh air kiur menengoknyerrr!
ReplyDeletewargh....tak bole tahan....
ReplyDeleteTangkap leleh gini kak gee...
ReplyDeleteTerbaik..
ReplyDelete