Sesekali teringin juga nak hidangkan menu western...tapi bukanlah purely western... maklumlah tekak orang Melayu manakan sama selera mat saleh kan... hajat di hati nak masak pasta carbonara ala chef Ismail tapi lain pulak jadinya... pasta goreng koboi... main campak aje serupa mee goreng mamak... ha ha ha ha.... Layan ajelah yer...
PASTA GORENG
500 gm pasta shell - rebus bersama sedikit minyak dan garam sehingga lembut
4 ulas bawang putih - cincang
2 sudu cili kisar
100 gm sotong/udang
1 kiub ayam maggie
i biji telur
1 sudu oregano
1 sudu serbuk lada hitam
1 biji capsicum hijau - potong dadu
Garam
Minyak masak - kalau ada olive oil lagi bagus
Cara-cara:
Tumiskan bawang putih dengan minyak sehingga naik bau. Masukkan pula cili kisar dan sotong/udang. kacau.
Kemudian masukkan telur dan biar seketika. Kacau lagi sambil masukkan capsicum, garam dan serbuk lada hitam.
Masukkan pasta shell dan serbuk oregano.
Goreng hingga rata. Angkat dan hidangkan panas-panas...
Well done..!!
salam
ReplyDeletenpk sedap ni pasta koboi..
nampak sedap dan senang ja membuatnya..
ReplyDeleteLayan je kak..kita on je... (e ehh..mcm hidangkan untuk saya pulak)
ReplyDeleteAssalam k gee
ReplyDeletenmpk sedap pasta koboi k gee
kenalah pakai topi koboi ye nk mknnya he hee
salam k.gee
ReplyDeletelama xlayan pasta, sedap plak tgk pasta koboi k.gee.heheh