Pages

Friday, April 26, 2013

Terung goreng berlada


Salam Jumaat dan salam penuh keberkatan... Semoga kita dikurniakan kesihatan yang baik, kesenangan, ketenangan dan diberi hidayah dalam menempuh cabaran dan liku-liku kehidupan di dunia dan akhirat...



Hari ini menu yang simple saje... boleh buat lauk tengahari ini...

TERUNG GORENG BERLADA

Bahan:


3 biji terung panjang- hiris menyerong
1 sudu sos tiram
Garam secukupnya
Segenggam ikan bilis
1 keping asam gelugor

Bahan kisar/tumbuk kasar:

1 biji bwg besar saiz kecil
2 ulas bwg putih
3 biji cili merah + 10 biji biji cili padi

Cara :
Panaskan minyak. goreng terung agak2 layu skit je.  ketepikan

guna minyak yg sama, goreng sejemput ikan bilis sampai garing, ketepikan

buang skit minyak bg tinggal agak2 3 sudu je...

tumis bahan2 kisar/tumbuk td

masukkan garam, sos tiram dan asam gelugor.  gaul sebati.
boleh curahkan ke atas terung yang digoreng tadi atau boleh juga digaulkan bersama kesemua bahan2 gorengan tadi.



Best tau.... cubalah!

6 comments:

  1. selalu terlebih goreng terung jadi lembik sikit...suka buat berlada

    ReplyDelete
  2. terguda terus tengok terung ni..nak jer cuit2 ckit rasa.hihihi

    ReplyDelete
  3. follower ke 246,
    salam kenal.. :) singgah sini dari blog kak noor... sedap nampak terung tu.. baru buat terung camni tapi curah kuah kicap tumis atas dia.. sedapppp.. :)

    ReplyDelete
  4. Adeeeeehhh Gee..... sedap... sedap!!!!

    ReplyDelete