Assalamualaikum... apa khabar anda di sana? masih bersama gee-hut lagi ke...? kepada yang masih setia menemani dapor gee-hut ini jutaan terima kasih diucapkan... muaaaahs... sayang uols....
Seminggu dua ini k.gee kebizian... walaupun sibuk masak tetap masak cuma nak 'shoot menshoot tu tak berpeluang sebab ada kerja2 renovate rumah sikit... so banyak habuk... lagipun segan nak buka studio bila ada orang asing di rumah... maklumlah kita ni bukanlah pakar memasak dan bukan juga sharp shooter kan... sijil tadika jer... hihihi
Seminggu dua ini k.gee kebizian... walaupun sibuk masak tetap masak cuma nak 'shoot menshoot tu tak berpeluang sebab ada kerja2 renovate rumah sikit... so banyak habuk... lagipun segan nak buka studio bila ada orang asing di rumah... maklumlah kita ni bukanlah pakar memasak dan bukan juga sharp shooter kan... sijil tadika jer... hihihi
Agar-agar ini pun sempat shoot di studio sementara saje semalam... hari minggu kontraktor tak kerja so snap laju laju dan terus post kat fb... Resipi biasa-biasa saje yang penting dapat share dan berceloteh di alam maya... rindu tau!!!
Oh ya! k.gee nak share satu lagi perkara... Saji Keluaran Khas Puasa sudah terbit tau... ! Sudi-sudikanlah dapatkannya di pasaran... ada menu dari dapor Gee-hut... hehehe
Cuma k.gee sedikit terkilan sebab gambar tukang masak tidak disertakan... k.gee diberitahu itu memang konsep Saji keluaran khas.... huuuuu... sedih sebab tak dapat nak glamor kat orang kampong.... Apa pun k.gee berterima kasih kepada Majalah SAJI, wartawan Ezanawati dan jurugambarnya yang berkunjung ke rumah k.gee serta berbanyak-banyak terima kasih kepada kak Ummi sayang yang telah memberi laluan kepada k.gee dan dapor gee-hut tampil di persada media.... terima kasih semuaaaa!! Nah! ambil agar-agar laici + kiwi ini khas untuk you all....
AGAR-AGAR LAICI DAN KIWI
Bahan-bahan:
20gm agar-agar kering
1 tin laici (blender bersama sirapnya)
1 liter air
1 tin susu cair
1/2 cawan gula
2 biji buah kiwi (dipotong dadu)
Cara-cara:
1. Didihkan air dan masukkan agar-agar. Kacau sehingga agar-agar larut.
2. Masukkan gula pasir dan kacau lagi sehingga gula larut.
3. Masukkan laici yang diblender tadi serta susu cair. Kacau
4. Biarkan mendidih sekejap dan tutup api.
5. Susun buah kiwi yang dipotong dadu di dalam acuan dan curahkan agar-agar tadi.
6. Biarkan sejuk dan masukkan ke dalam peti ais.
7. Potong dan boleh dihidangkan.
Sedap tau layan agar-agar di musim panas begini....
Selamat mencuba....
wah..tahniah tahniah...kena beli Saji la..pas nie..
ReplyDeletesuka buat agar-agar...
ReplyDeleteakan jadi lebih kreatif...
mudah dengan adanya saji...
kak gee..tahniah..mieza baru beli Rasa belum lg beli Saji..kena gi beli jap nih...nak simpan resepi kak gee..bestnyer!
ReplyDeleteTahniah Gee berada di majalah Saji... dan agar2 tu nampak maveles...
ReplyDeletewahhhh.. tahniah kak gee ^^ nmpk sedap2 semua resepi tu.
ReplyDeletesalam
ReplyDeletetahniah kak..npk sedaplah agar2 tu..
ohh dah kuar ye kak jee..tahniah..leh beli nanti..menarik
ReplyDeletetahniah... gamba x de tp ttp glamer nama Gee Hut tu. tahniah sekali lagi.
ReplyDeleteTahniah Gee....hebat2 belaka adik2 blogger ni...tumpang happy...tumpang bangga...blogger2 masakan semakin berjaya....:)
ReplyDeletetahniah...kena dapatkan ni..
ReplyDeleteAssalam Gee, cantik agar2 kiwi..
ReplyDeletegambar2 gee pun makin mantops dan meletup..itu sebablah masuk majalah..
tahniah ya gee..kita tumpang bangga dari jauh aje ni..:)
As-Salam Gee..
ReplyDeletebest nampak agar-agar tu.boleh buat menu dalam bulan puasa nanti.
salam kak..
ReplyDeletemenarik dan comel ja agar-agar tu..sedap makan sejuk2 kan..
Tahniah kak...selmt maju jaya
ReplyDeleteSalam tahniaaaahh beribu2 lemon Gee... Ha, boleh pun...saja je malu2 kucing hari tu..hehe. Semoga terus mantops dan rajin2 update yea. Akak ni xdan2 nak update, dah basi gambor dlm camera...hahaa. Maleh tul nak hadap blog skrg...hadap FB dan update situ xpa...wakakaka. Ni pun terpaksa tolak beberapa tawaran majalah jgk...hadeeiii...kesian diaorg... Lagipun akak ni kira kategori dah basi...hehe.
ReplyDeleteEh nak pi cari SAJI laa, dgr ada gak terselit gambar2 akak, kakWan dan Azlita pergi jemputan Chef Amer masa Bengkel dgn pemenang2 kuiz Saji di Klang hari tuh..kitaorg tumpang wat riuh jer..hehe.
salam kak gee..
ReplyDeletetahniah masuk mag..insyaallah nnt zila cari yer.
tahniah kak G..QH dh beli pon mjlh tu..
ReplyDeleteagar2 mnarik la..tpikat..