Pantasnya masa berlalu kan...? Tup..tup.. sudah seminggu kita menjalani ibadah puasa... syukur alhamdulillah masih diberi kesempatan dan kesihatan yang baik untuk berpuasa dan berterawih dengan baik... dan semoga dapat meneruskan lagi ibadah puasa hingga ke akhirnya... amin
PENGAT PISANG
Bahan-Bahan :
4 biji pisang nangka (dipotong kecil)
1 liter santan
1 cawan air
1 keping gula Melaka
1/2 cawan gula
Secubit garam
2 sudu sagu biji (basuh dan toskan)
1 helai daun pandan
Cara-Cara:
1. Masukkan santan, gula melaka, gula dan daun pandan ke dalam periuk dan masak sehingga mendidih. kacau2kan selalu supaya santan tidak berbintil.
2. Masukkan pisang dan garam. Masak seketika sehingga kuah agak pekat.
3. Akhir sekali masukkan sagu biji. Siap.
Pengat pisang memang peberet k.gee... nyum2x
sedapnya pengat..lama x makannya...
ReplyDeleteSemalam dah pegang pisang nangka ingatkan nak buat pengat. Tp bila fikir akak seorg yg suka...cancel sume. Sedapnya...
ReplyDeleteGee...
ReplyDeleteko punya menu memang sedap giler!
Antara menu yang saya suka bila bulan puasa.
ReplyDeletesalam
ReplyDeletenpk sedapnye kak Geen pengat tu...saya mmg suka sekali pisang nangka...
Assalam gee, entah kenapa bulan puasa kat tempat kita kali ni susah betul nak dapat pisang yang boleh dibuat desserts or goreng..tengok menu pisang gee ni ..rasa nak tanam aje pokok pisang..tapi sayang tak ada tanah sebab semua rumah flat tanam dalam pasu ajeler..hahaha
ReplyDeleteperghhh...pengat la...masa ni la ikat kat mak & noltalgia buka puasa masa kecik2.
ReplyDeleteMengoda betul pengat Pisang tu gee... Hehehe.. Nmpk nyer nk mencari Pisang gak ptg ni...
ReplyDeleteGee...terlior dgn favourite akk ni.
ReplyDeletealhamdulillah...dah seminggu puasa... tapi harini dah terbabas sahur :(( layan mata je la arini..tengok juadah2 best,..cari idea nak masak petang nanti... :)
ReplyDeletesy pun buat juga pengat pisang ahad lepas.. kalau tiba bln puasa.. memang wajib kena buat pengat.. tambah2 pengat pisang memang feberet..
ReplyDeletemengoda betul...feberet kita juga...mesti kena letak gula merah..baru meletopppp
ReplyDeleteKak Gee..mieza suka ni pengat pisang makan dengan pulut..perghhh dibulan posa ni buat air liur mieza kecur huwaaaa
ReplyDeletesaya suka ini, sedap!
ReplyDeleteSedapnya pengat pisang tp sini susah nak cari pisang yg boleh buat pengat
ReplyDelete