Pages

Tuesday, August 13, 2013

Salam Syawal dan agar-gar Milo


Assalamualaikum dan Salam 6 Syawal... Raya! Raya! Raya! tentu ramai yang masih berhari raya di kampung sambil ziarah-menziarahi sesama sanak saudara... seronoknya..! maklumlah raya setahun sekali dan anak-anak pun masih bercuti sekolah... k.gee sudah kembali bertugas walaupun mood raya masih 'panas' lagi dan mood bekerja...alahai...lemau! sambil membelek2 gambar raya teringat pulak lemang dan rendang yang mak masak hari tu... rasa nak balik kampung sekali lagi... ahai syahdunya...!!


Ini menu bulan puasa hari tu...tak sempat nak post... k.gee buatkan untuk eQa bawa bekal berbuka puasa di sekolahnya... Sesuai juga untuk juadah majlis rumah terbuka hari raya... cubalah !  

AGAR-AGAR MILO
Resipi : CMG, MyResipi
Olahan rasa dan gaya : gee-hut

BAHAN-BAHANNYA :-)

1 paket (10 gram) agar2 serbuk cap "Swallow" (cap burung layang2)
400 ml susu sejat IDEAL
800 ml air
1 helai daun pandan, disimpul
3/4 cawan gula pasir (nak manis, sila tambah lagi)
3 camca besar milo
Secubit garam (secubit jeee)

CARA MEMBUATNYA :-)

1.Satukan serbuk agar2 dan gula pasir, kacau rata. Tuang susu sejat dan air. Masukkan daun pandan, masak hingga mendidih, guna api sederhana dan kacau selalu hingga agar2 larut dan keluarkan daun pandan.

2.Bagi dua agar2 tadi (kurang lebih 600 ml). Satu bahagian ditambah dengan milo, dan satu lagi masukkan secubit garam. Kacau rata dan tuang dalam periuk berasingan dan biar atas api kecil.

3.Ambil 200 ml adunan milo, tuang dalam loyang dan biarkan beku.  Apabila telah beku, potong dalam bentuk dadu.

4. Tuang bancuhan susu ke dalam loyang dan masukkan pulak agar-agar yang dipotong dadu tadi. Sejukkan hingga keras. Simpan dalam peti sejuk hingga betul2 keras. Potong dan boleh hidangkan. Sedap dimakan sejuk sebagai pencuci mulut.


Timang Tinggi-tinggi
Sampai Cucur Atap,
Selamat hari Raya Aidil Fitri
Ampun Maaf Salah dan Silap...

8 comments:

  1. cantek agar2 ni jadi camni.. :) bercorak..

    ReplyDelete
  2. mkan masa dah sejukan dalam peti ais....mesti sedapkan Gee

    ReplyDelete
  3. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  4. Selamat hari raya Gee...

    Sedapnya agar2 milo.. memang sesuai utk open haouse nanti :D

    ReplyDelete
  5. JOM SERTAI BERAMAI-RAMAI...

    PERTANDINGAN GUBAHAN BUNGA KARNIVAL BIOTEK JOHOR
    Tarikh : 07.09.2013
    Masa : 2.00 petang – 4.00 petang
    Lokasi : Bukit Layang-Layang, Pasir Gudang, Johor
    Tema : Bunga Kepala Meja
    Tarikh tutup penyertaan : 23 Ogos 2013

    PERTANDINGAN MASAKAN KARNIVAL BIOTEK JOHOR
    Tarikh : 07.09.2013
    Masa : 11.00 pagi – 1.00 petang
    Lokasi : Bukit Layang-Layang, Pasir Gudang, Johor
    Tema : Ikan Siakap
    Tarikh tutup penyertaan : 23 Ogos 2013

    Maklumat lanjut sila hubungi :
    SEKRETARIAT KARNIVAL BIOTEK JOHOR 2013
    Tel : 07-5207810 / 8810
    Fax : 07-5207811 / 3822
    Email : event@jbiotech.gov.my
    Web : www.jbiotech.gov.my/kbj

    ReplyDelete
  6. salam kenal kak gee... done follow sini juga..bnyk nye resepi. Insyaallah saya nk cuba nanti, tq share yer kak.

    ReplyDelete
  7. selamat hari raya maaf zahir batin ya gee..:)sedap nampak agar2 tu..

    ReplyDelete