Pages

Monday, August 5, 2013

Biskut bebola cornflakes Hajjah Ummi


Assalamualaikum... bertemu kembali di halaman maya yang sangat dirindui... Alhamdulillah syukur masih diberi peluang dan dipanjangkan umur oleh Allah swt untuk menyempurnakan ibadah Ramadhan yang besisa beberapa hari lagi dengan sempurna dan diberkati... mudah-mudahan... amin 


Kemeriahan syawal kian terasa...tak sabar nak pulang berhari raya ke kampung... cuti hujung minggu baru ini sempat k.gee godek2 dua tiga resepi biskut... semuanya resipi yang mudah2 aje... yang penting sedap di tekak dan memenuhi selera keluarga... Biskut bebola cornflakes ini k.gee selongkar dapor Kak Hajjah Ummi... memang best!


 
BISKUT BEBOLA CORNFLAKES


Bahan:- (anggaran 70 - 80 biji)

•1/2 cawan butter
•1/2 cawan gula kastor
•1 biji telor
•1 sudu teh esen vanila
•2/3 cawan kismis hitam (jenama Lego elok halus sikit)
•1 cawan tepung naik sendiri (diayak)
•2 - 3 cawan cornflakes (ramas2 hancurkan sikit)
•cawan kertas saiz kecil secukupnya

Cara Membuat:-

1.Pukul mentega dan gula hingga kembang.

2.Masukkan telor dan esen vanila, pukul lagi hingga sebati.

3.Dalam bekas lain, campurkan tepung dengan kismis. Gaul rata.

4.Kemudian masukkan dalam adunan dan gaul rata.

5.Gunakan sudu teh, cedok adunan jadi ketul dan jatuhkan ke dalam bekas yang berisi cornflakes ramas tadi, golek-golekkan rata.

6.Letak dalam paper cup (cawan kertas). Bakar pada suhu 180 C selama 12 - 15 minit/hingga kuning keemasan. Biarkan sejuk baru disimpan dalam bekas kedap udara.
 
   

Bebola cornflakes kasih sayang...
hehehe...



5 comments:

  1. As Salam gee... Biskut ni tiap2 tahun Mori buat... Cuma raya Kali ni jer x buat.. X sempat hehehe... Apa pon.. Selamat Hari Raya Aidil Fitri buat Gee sekeluarga..

    ReplyDelete
  2. Assalam Gee, looh sama dgn akak jugak, biskut wajib anak2 ni...hehe, tqqq sudi try... Akak smlm buat tukar tepung SRF (xda stok baru perasan, igt ada lgk) dgn tepung kek, lain sikit rasanya....tp tetap tip top dan rangup! Tp anak2 pesan lenkali guna SRF jugak laaa....hehe. Pastu petang buat Famous Amer Choc Chips resepi Chef Amer bg hari tuh....mmg best! X sempat lgk nak update...huhu

    ReplyDelete
  3. Salam kak gee... sedap tu.. tun peminat biskut yg rangup2 mcm nih...

    ReplyDelete
  4. Salam Gee. Selamat Hari Raya & Maaf Zahir Batin dari Along sekeluaga.

    ReplyDelete
  5. slm Kak Gee..
    sekut ni mmg sedap..dlu rajin mak QH buat..rangup

    slmt hari raya aidilfitri buat akak sekeluarga

    ReplyDelete