Ahai... pagi-pagi lagi perut sudah bunyi lagu keroncong.... keriuk sana keriuk sini... huh!! teringat menu sarapan popular di Pantai Timur nasi impit cicah sambal ikan... sedap lagi kalau dapat nasi impit yg lembik sikit... k.gee malas nak buat nasi impit... beli ketupat segera saje dan rebus...
Sambal ikan ini tidak susah membuatnya cuma agak cerewet sikit... ikan perlu direbus, dibuang tulangnya dan dikisar... kelapa parut juga perlu digoreng terlebih dahulu sebelum ditumbuk... begitu juga bahan-bahan yg lain... kemudian baru disatukan dalam kuali dan perlu dikacau dengan api perlahan sehingga kering... tak perlu terlalu kering biar lembab-lembab sikit... kalau sekilo ikan memakan masa lebih kurang 2-3 jam juga untuk siap... hehehe... letih menyediakannya tapi yg penting sedap dimakan... kaaann!!
Tak usah cerita banyak, jom terus ke resepinya yer... terima kasih buat Kak Na yg berkongsi resepi sambal ikan temurun arwah ibunya dengan k.gee... sedap banget...
SAMBAL IKAN
1 kg ikan selayang/ kembung - rebus, buang tulang dan tumbuk
1 biji kelapa parut - goreng kekuningan dan tumbuk halus
Bahan dikisar
10 ulas bwg merah
1 sudu cili kisar
1 inci halia
2 ulas bawang putih
2 batang serai
gula melaka/ gula merah
Garam dan gula secukup rasa
Cara2
Masukkan kesemua bahan ke dalam kuali dan tambahkan sedikit air. Kacau rata dan masak sehingga kering macam serunding. Sesuai dihidangkan bersama nasi impit atau ketupat segera.
Jom sarapan....
Serius ni mmg sedap...terliur dah ;p
ReplyDeleteSedapnya...lama dh tak mkn..pekena pg2 best ni
ReplyDeletesedapnya.... terliur la pulak!
ReplyDeleteAssalamualaikum Gee anto sepiring kt Uj bole..aduh terliur sungguh...
ReplyDeleteKecur nengok nie kak gee
ReplyDeleteAslmkm Gee. Sedap nya... makan dgn pulut pun sedap gak ni.
ReplyDeletesedapnyer sarapan gee ni... rindu nak mkn gini.. dulu2 arwah tok selalu buatkan utk kami...
ReplyDelete