Assalamualaikum dan salam sejahtera...
Ha ha ha ha... hari ini nak tayang kek harijadi eQa yang comot... kek yang memang menjadi kegemaran anak-anak dan selalu k.gee buatkan bila anak-anak berkumpul... kek yang senang dan ringkas tak perlu guna mixer segala bagai cuma godek-godek dan terus bakar... rasanya pun sedap dan sangat moist... cuma bab deko mendeko siang siang k.gee angkat tangan surrender... tobat tak pandai..!! setakat curah coklat ganache dan tabur sedikit hiasan tu bolehlah... hehehe
KEK CHOC MOIST
Resepi : Wana Yusuff Potret kasihBahan-bahannya
2 cawan tepung gandum
2 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil soda bikarbonat
1 cawan serbuk koko ( kalau guna serbuk koko yg berkualiti, 3/4 cawan je dah cukup)
4 sudu besar susu tepung
1 1/2 cawan air sejuk (dari peti ais)
1 cawan air kopi ( rendam 1 uncang coffee dlm 1 cawan air panas dan sejukkan)
2 cawan gula perang
2 sudu kecil esen vanilla
secubit garam
1 cawan minyak jagung
Cara penyediaannya
1. Panaskan oven pada suhu 160C. Griskan dengan mentega pada acuan kek yang telah dialas dengan kertas minyak.
2. Ayakkan tepung bersama baking powder, soda bikarbonat dan serbuk koko di dalam sebuah bekas. Masukkan susu tepung dan garam. Kemudian dikacau rata.
3. Masukkan gula perang, air coffee, minyak jagung, esen vanila dan air sejuk. Kacau perlahan-lahan dengan whisk hingga gula hancur.
4. Tuangkan bahan yang telah dikacau tadi ke dalam adunan tepung tadi dan kacau dengan whisk perlahan-lahan hingga sebati. Pastikan adunan tidak berketul2.
5. Tuangkan adunan ke dalam loyang dan bakar selama 40-45 minit atau hingga masak.
6. Sejukkan kek setelah kek masak. Kemudia boleh lah dihiaskan dengan topping yang disukai.
** Kek akan lebih lembab setelah dibiarkan semalaman di dalam bekas yang bertutup.
walaupun comot tapi sangat sedap tau...
nyum...nyum...!!
cantiknya kek bentuk love :)
ReplyDeletesalak kak gee..
ReplyDeletekek coklat memang sentiasa sedap dan digemari ramai..dah cantik hiasan kek tu kak..hihi
kek coklat evergreen pujaan ramai...seronok la anak-anak kak Gee..mak pandai dan rajin masak!
ReplyDeleteglupp telan air liuq tgk kek sedap..xnmpk comot pon kak..
ReplyDeletehppy belated besday Eqa..
Very very dark colour keknya...tentu moist..
ReplyDeletekt sini pn tyang kek cekelat..
ReplyDeletedh la lama x bt...
rasa mcm mgidam la pulk...
hehehee...