Assalamualaikum... jemputlah jamu selera bersama tuan rumah... hari ini lauk malas-malasan... ikan bilis goreng saja gaul dengan nasi hangat.... tuan rumah bizi kononnya...minggu depan k.gee akan bercuti ke Vietnam jadi kerja-kerja di pejabat harus dibereskan dahulu... sibuk sibuk pun sempat juga k.gee curi curi jengok blog sekejap... hehehe...
Sewaktu k.gee kecil-kecil dahulu ikan bilis goreng selalu jadi hidangan kami adik beradik sebab walaupun ia nampak simple dan malas tapi sebenarnya ia tetap menjadi idaman kami... balik sekolah buka tudung saji kalau emak masak gulai ikan ke atau sup ke... masing-masing mogok tak mau makan... jadi untuk memujuk anak-anak yang merajuk emak akan goreng ikan bilis campurkan dengan hirisan bawang dan cili merah... kami adik-beradik akan makan bersungguh-sungguh sambil masing-masing berebut botol kicap... hehehe... nakal juga rupanya k.gee ni zaman dahulu... Jom layan ikan bilis...
IKAN BILIS GORENG
BAHAN BAHAN
1 cawan ikan bilis - cuci besih dan tos
10-15 biji cili api - potong kecil
1 biji bawang besar – di hiris nipis
2 sudu besar kicap manis
minyak untuk menggoreng
CARA CARA
1. panaskan kuali dan masukkan 2 senduk minyak masak.
2. goreng ikan bilis sehingga garing. sentiasa dikcau supaya garing sekata.
3. kemudian masukkan bawang besar dan cili api yang dipotongkecil tadi. kacau.
4. masukkan pula kicap dan gaul rata.
5. angkat dan bolehlah dihidangkan.
Sudi-sudikanlah...
fevret..pembangkit selera
ReplyDeletebetui memang sedap kalau digaul kicap manis..tambah pula telor mata..umpphh :)
ReplyDeleteMakan dgn bubur nasi pun sedap ni kak Gee.
ReplyDeletesedapnya... suka sangat lauk2 simple cam ni. boleh bertambah2 nasik nih!
ReplyDeleteLauk simple tapi itu lah pembuka selera kita kan Gee :)
ReplyDeleteyg simple nielah yg sedap...x pernah jemu2..
ReplyDeleteyg simple mcm ni lah bt mkn ns bertambah kan kak Gee ^_^
ReplyDeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDeletemkn dgn nasi putih panas mmg dah sedap dah ni
ReplyDelete