Kalau sebut pasal bubur lambuk pastinya terbayang bubur lambuk famous dari Kampung Baru kan... Menurut ceritanya resipi bubur lambuk Kampung Baru itu sudah berusia lebih 50 tahun namun sehingga kini keenakannya tetap kekal dan menjadi igauan penduduk Kuala Lumpur dan sekitarnya sampai sanggup berhujan berpanas dan berbaris panjang demi mendapatkan sebungkus bubur lambuk popular itu... Wah! hebat kan...
Kali ini k.gee masak bubur lambuk versi Terengganu kegemaran encik hubby... tapi ikut selera tekak sendiri lah... versi ala kadar... hehehe
BUBUR LAMBUK
Bahan :
1 cawan beras wangi - direbus bersama air sehingga menjadi bubur
5 ekor ikan selayang ~ direbus dan diambil isinya, tumbuk
1 mangkuk santan
5 biji bawang merah ~ hiris
5 ulas bawang putih ~ hiris
1 inci halia ~ hiris memanjang
2 sudu lada hitam ~ tumbuk
Pucuk paku merah / pucuk midin
Daun kaduk
Daun kunyit
Daun kesum
Garam secukupnya
Budu (jika suka)
Cara:
Satukan santan dan ikan yg sudah ditumbuk ke dalam bubur nasi tadi. Masak sehingga mendidih. Bila sudah mendidih, masukkan sayuran, lada hitam yg sudah ditumbuk dan garam. Tambahkan sedikit budu. Kacau rata. Angkat dan bolehlah dihidangkan.
Hari ini bubur lambuk Trengganu, esok bubur lambuk kampung baru pulak...
yeeeehaaa...
yeeeehaaa...
Rajin betul Gee masak bubur lambuk..
ReplyDeleteEn suami akak selalu solat di Masjid Negeri Shah Alam.. so ambil bubur lambuk disitu jer :)
assalam gee..kita pun suka bubur lambuk..tapi kalau nak buat style trengganu, susah sikit sebab banyak daun2 yg tak ada kat sini..normally kita guna daun kunyit& daun kesum aje...;)
ReplyDelete