Assalamualaikum... syukur alhamdulillah sudah masuk hari 16 kita berpuasa... Di kesempatan ini k.gee ingin mengucapkan Salam Nuzul Al-Quran 1435H kepada seluruh muslimin dan muslimat...
Ya Allah... rahmatilah kami dengan kemuliaan Al Quran
Jadikan lah ia cahaya yang menyuluh di setiap langkah kami
Cahaya yang meruntun kami ke SyurgaMu Ya Rabb...
Semoga Allah memberkati dan merahmati amalan kita setiap hari.. Amin..
Pagi-pagi sudah tayang sambal belacan... hehehe... pertama kali buat sambal belacan versi goreng ala-ala Aceh kononnya... walaupun gagal sebab terover cair dan terover lumat tapi yang paling penting sekali nak kasi tahu yang cili padi tu hasil dari pokok cili tanam sendiri tau... haha... segar bugar dan lebat buahnya berkat bulan Ramadan ini...
SAMBAL BELACAN GORENG
Sumber : dari Blog Dari Duniaku
Resepi @ Mariati ( adik sepupu maid )Bahan2 :-
10-15 biji cili padi suka pedas borre tambah ye..
2-3 inci belacan
2-3 biji bawang merah
1 biji tomato
Limau kasturi/Limau nipis (k.gee tambah)
Garam gula secukup rasa
sedikit minyak untuk menggoreng
Cara2 :-
Bawang dipotong atau belah 4 atau 6
tomato dibelah 4 atau 6
Goreng semua bahan kecuali garam dan gula
Goreng sampai layu, tapi jangan garing
Setelah itu baru semua bahan ditumbuk..memang lembut dan senang untuk menumbuk.. (k.gee blender... hehe terover lumat la pulak...)
Akhir sekali baru masukkan garam gula secukup rasa dan masukkan jus limau kasturi. Bole juga nak tambah serbuk perasa. (k.gee tak tambah)
Dah siap...senang ringkas dan mudah.
Assalamualaikum Gee, saya pantang jumpa sambal belacan.., my fav. lagi lagi kalau letak cili padi, huhu...pedas tapi sedappp. Nanti boleh cuba lagi resepi Gee ni, nampak kelainan. Terliurlah pula HEHEHEHE...
ReplyDeletepergh!!!
ReplyDeleteGee.. bundo kalau tanam cili api tak penah menjadi. Apa rahsia ek.
memang sedap sambal belacan goreng ni tau..10-15 biji cili padi kita boleh tambah double that amount...caya tak..haha
ReplyDeletemengancamnya tgk sambal tu... owh.. baru perasan sepanjang ramadhan ni belum pernah tumbuk sambal belacan.. sebab berbuka kami jarang makan nasi.. bersahur pula suami takmau mkn pedas2 & masin2 katanya nanti siang tekak kering.. hihi..
ReplyDelete