Bila mood malas memasak, layan nasi goreng pon ok jugak... kan?! hehehe... dulu zaman tok nenek dan emak-emak kita, nasi goreng menjadi menu apabila banyak nasi tak habis dimakan... berbeza sekarang nasi goreng sudah diberi nafas baru dengan berbagai-bagai aksesori dan nama yang dikomersialkan... ada nasi goreng ayam, nasi goreng daging merah, nasi goreng cina, nasi goreng kerabu, nasi goreng antarabangsa dan macam-macam lagi... nasi goreng bunga kantan ada jual tak kat mana-mana restoran? Di restoran gee-hut ada... heeeee
NASI GORENG KANTAN
3 cawan nasi
4 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
5-10 biji cili api
bunga kantan hiris halus
kiub ikan bilis
1 biji telur
garam
minyak utuk menumis
Cara-cara:
-tumbuk cili padi, bawang merah dan bawang putih.... tak perlu hancur sangat.... tumis hingga kekuningan
-masukkan kiub ikan bilis dan bunga kantan hiris... pecahkan telur dan biar beku sekejap baru dikacau...
- masukkkan nasi... gaul rata....
- perasakan dengan garam. siap!
Zass...! jom sapu...
pernah buat jugak... harum bau bunga kantan dalam nasi goreng.
ReplyDeleteAssalam gee,
ReplyDeletenasi goreng bunga kantan..memang sedap..first time buat dulu ingat kita ingat anak2 tak suka rupanya dia orang boleh bertambah lah pulak..hehe
Wangi je kan Gee... membuka selera ni!
ReplyDeleteSalam Gee... sedap sungguh tengok nasi goreng... bole cuba nnt ...
ReplyDeleteNasi bunga kantan mmg best kak...sedap tang aromanya
ReplyDelete