Pages

Tuesday, September 23, 2014

Terung goreng bilis


Salam.
Ops...! cop...cop... jangan salah faham yer... bukan k.gee yang dapat menantu tapi orang lain... rakan-rakan k.gee di opis ni... k.gee tumpang gembira jer bila tengok memasing yang dapat menantu datang ke opis dengan muka yang berseri-seri... tersangat gumbira..! k.gee cuma berseri-seri dapat makan kuih seri muka.... menantu lambat lagi kot... hehehe...  


Sudah makan tengahari ke? lauk apa hari ini...? Hari ini k.gee nak kongsikan resipi senang saja... sayur terung goreng bilis... menu fav k.gee tau...


TERUNG GORENG BILIS
 Resipi : Dapur Ibundo
Olah rasa : gee-hut

Bahan:

4 biji terung panjang dibelah dua dan potong ditengah

2 genggam ikan bilis dibersihkan, rendam dan tumbuk kasar

8 biji bawang kecil ditumbuk

3 ulas bawang putih ditumbuk

20 biji cili api di tumbuk atau diblender

4 biji cili api di potong dua

1 sudu besar cuka (k.gee ganti asam keping)

1 sudu kecil serbuk stok ikan bilis

1 sudu sos tiram (k.gee tambah)

garam secukupnya


Caranya:

1. Bilis digoreng garing. Ketepikan.


2. Terung digoreng sehingga masak. Ketepikan.

3. Kurangkan minyak dikuali. Tumis bahan tumbuk hingga masak dan wangi.

4. Masukkan cili api. Goreng garing.

5. Tambah garam, stok ikan bilis dan cuka.

6. Sebelum padamkan api, masukkan terung dan ikan bilis goreng.

7. Padam api segera untuk pastikan ikan bilis kekal rangup.





Selamat menjamu selera...!


1 comment:

  1. Assalam gee,
    sedapnya terung goreng ikan bilis tuuuuu...bolehlah cuba nanti..nak kena cari terung dululah...

    ps..gee dalam comment yang lepas tu..kita salah faham..tahniah sebab baru dapat menantu ya..kita baca lain pulak hehehe...maklum ler, dah tua2 ni mata dah cemeh..hehehe

    ReplyDelete