Walaupun 2,3 hari ini cuaca agak suram, mendung dan kadang kala hujan tetapi tekak tetap juga nakal nak menikmati juadah yang sejuk dan manis... kali ini agar-agar jagung menjadi pilihan untuk menyamankan sang tekak... Jom layan...
AGAR-AGAR JAGUNG
1 bungkus agar-agar serbuk
1 tin jagung manis berkrim (blenderkan)
1 liter air
250 ml santan
2 biji telur
3/4cawan gula
Secubit garam
Daun pandan
Cara:
Satukan agar-agar, air dan daun pandan ke dalam periuk dan masak sehingga mendidih. Masukkan gula, jagung yng sudah dikisar, garan, gula dan telur. Biarkan mendidih. Curahkan ke dalam acuan dan biarkan ia sejuk baru disimpan ke dalam peti ais sebelum dinikmati.
Bizi...bizi..bizi... ini saje yang sempat disediakan
jemputlah...
sedapnya Gee akak dpt rasa kan kemanisan nya waduhhh
ReplyDeletemasuk tekak nyaman nie k.gee.
ReplyDeletesedapnya kak gee..anak2 sure suka.. dorang suka sgt jagung ^_^
ReplyDeletesdpnya...
ReplyDeletekt sini cuaca tgh pns..
Salam Kak Gee,
ReplyDeleteDah lama tak makan puding jagung! Kalau rumah kakak di sebelah dah lama saya hulur pinggan kosong hihi