Pages

Friday, October 31, 2014

Kobis masak lemak putih


Lauk apa hari ini..? Apa kata kita sajikan sayur kobis masak lemak putih... kalau suka boleh campurkan karot dan tauhu... boleh hidangkan untuk cik abang yang baru pulang dari solat Jumaat... ermmm insyaallah menyelerakan...  gandingkan pula dengan ikan goreng panas-panas, sambal belacan atau sambal tumis udang.... kurrrr semangat!! silap-silap ibu mertua lalu pon tak sedar.... ops! ampun mak.... 


Biasanya bila lauk begini, tak makan nasi pon tidak mengapa... boleh meratah dua tiga mangkuk... sedap kan... anak-anak pon suka... 



KOBIS MASAK LEMAK PUTIH

1/4 biji kobis - dihiris nipis
1 labu bawang besar - hiris
1 batang karot - dihiris memanjang
1 biji cili merah - dihiris
1 cawan santan + 1 cawan air
3-4 ekor ikan bilis
Sedikit garam

Cara penyediaan:
Masukkan semua bahan keculai kobis dan karot ke dalam periuk.  Masak hingga mendidih.  Jangan lupa dikacau selalu supaya kuah tidak berbintil. Bila sudah mendidih baru masukkan kobis dan karot.  Kacau rata dan tutup api.  

Jemput ler... sila laa...

3 comments:

  1. Lemak putih memang ada aromanya yang tersendiri, saya lebih berselera menikmatinya!

    ReplyDelete
  2. wah saya nampak sambal udang...

    ReplyDelete
  3. pasangan serasi ni Gee lemak kobis dan udang tu biasa tumisss je kan kalau kobis boleh lah try mcm ni biarlah berlemak sikit haha sedappp

    ReplyDelete