Pages

Wednesday, October 15, 2014

Mee bandung simple


Bila teringin makan mee bandung, terbayang-bayang mee bandung Muo... eh eh Muar... mee yang menjadi makanan kebanggaan orang Johor... kami yang bukan orang Johor pun memang gemar makan mee bandung terutama bila menghirup kuahnya yang ada rasa masam dan manis yg sangat 'ngam' dengan tekak... 


Yang ini mee bandung k.gee versi simple dan campak-campak... ada stok daging korban sikit, telur sebiji, tauhu sekeping dan 2,3 ekor udang hidup... jadilah... janji dapat penuhi hajat tekak... kan?

MEE BANDUNG SIMPLE
(cnp : Potret kasih,
Resepi asal : Nuridah, Dapur Madihaa)

Bahan-bahan untuk kuah:


Utk dimesin

5 ~ 6 ulas bawang merah

3 ulas bawang puteh

10 tangkai cili kering ~ dipotong & rebus hingga lembut

segenggam kacang tanah ~ digoreng dan dimesin halus

1 paket udang kering (2 1/2 sudu besar) ~ dimesin bersama kacang tanah

300 gram daging ~ potong nipis

4 biji telur

2 sudu sos tomato

4 sudu sos cili

Sedikit minyak masak ~ utk menumis

Garam secukup rasa

2 sudu besar gula

air secukupnya

1 ikat sawi ~ dicelur

2 helai daun kubis ~ tak letak

4 batang jagung muda ~ tak letak

2 bungkus mee kuning ~ dicelur

limau kasturi ~ optional

daun sup ~ optional

tauhu goreng ~ optional

bawang goreng ~ optional


Cara2


1.  Panaskan sedikit minyak, dan tumiskan kesemua bahan-bahan yg telah dimesin sehingga naik baunya.

2. Masukkan 3 mangkuk air bersama daging (Saya masukkan dlm 1 2/3 blender air untuk empukkan daging)

3. Setelah daging empuk, masukkan pula kacang tanah dan udang kering yang telah dimesin tadi.

4. Setelah beberapa minit, masukkan sos cili, sos tomato, garam n gula secukup rasa.

5. Kacau rata semua bahan dan kemudian keluarkan daging dari periuk.

6. Pecahkan telur sebiji demi sebiji ke dalam periuk (lebih selamat pecahkan dulu dalam mangkuk lain sebelum dimasukkan ke periuk bimbang jika ada telur yg busuk) dan perlahan kan api dapur. Biarkan sehingga telur masak.

7. Setelah telur masak, masukkan kembali daging yang dikeluarkan tadi.

8. Setelah siap semuanya, boleh lah dihidang dengan mee, sayur sawi dan juga cili jeruk. (saya campurkan sekali sayur2an di dalam kuah selepas telur dah masak.. kemudian barulah masukkan daging).



Simple jer.... janji kenyang...
hehehe

6 comments:

  1. Wah kak G, makan mee bandung sorang sorang ye....

    ReplyDelete
  2. alhamdulillah sedapnya :)
    lepas tu nampak pulak air tembikai di belakang tu
    slurpp

    ReplyDelete
  3. Mee bandung, air bandung...makan jek x payah pegi Bandong

    Sedapnyaaa

    ReplyDelete
  4. alahai gee bukan lah simple dah tu dah macam astro lah macam2 ada kat dalam tu terliuq sungguh orang jauhni

    ReplyDelete
  5. Gee ..uj nak ode yer..mee bandung satu..hehe ;)

    ReplyDelete
  6. Salam Kak Gee,


    Ya Allah lapar ni Kak Gee.

    ReplyDelete