Pages

Sunday, April 26, 2015

Uncang emas?


Uncang emas? wah..! aku kaya... aku kaya...!! haisy...awak ni mengigau ke apa? sapa encik hubby... sudah dekat pukul 1.00 ni pergi la ke dapur memasak untuk makan tengahari ini... kan anak bujang awak nak balik sekejap lagi... Lor.... aku tertidur rupanya tadi sambil membelek Majalah Saji dan blog geehut yg sudah lama tak berupdate... 


Inilah cover Majalah Saji keluaran bulan Mei yang k.gee belek-belek tadi... terover belek sampai tertidur dan mengigau pulak tu... hehehe... Sebenarnya ada 9 resipi Geehut dalam majalah ini dan uncang emas salah satu daripadanya... Seronok dapat berkongsi resipi dalam majalah tau... terima kasih banyak-banyak Saji... nanti ofer k.gee lagi yea... hihi

Uncang emas ini k.gee ilhamkan dari Thai Golden Bag resipi yang popular di Thailand... ianya ala-ala popia cuma diinovasikan menjadi seperti uncang... nampak lebih menarik dan menyelerakan... kan?


Sesuai untuk hidangan minum petang dan bersantai... 


UNCANG EMAS

Bahan-bahan

1 paket kulit popia saiz sederhana
Daun kucai untuk mengikat uncang

Inti
2 ketul isi ayam – dicincang/kisar
10 ekor udang – dicincang
1 batang karot – hiris nipis
3 ulas bawang putih – cincang halus
Sedikit lada sulah
Secubit garam
Minyak masak

Cara penyediaan :
Panaskan kuali dengan sedikit minyak.  Tumis bawang putih sehingga wangi dan masukkan ayam dan udang yg dicincang tadi. Tambahkan serbuk lada sulah dan garam.  Kacau rata. Masukkan karot dan segera tutup api. Sejukkan.

Ambil 2 keping kulit popia.  Letakkan sesudu inti ditengahnya.  Buat seperti uncang dan ikat dengan daun kucai yg dicelur terlebih dahulu. 
Panaskan minyak dan goring uncang igga kekuningan dan garing.  Toskan minyaknya. 

Hidangkan panas-panas bersama sos kegemaran.


Yummy... jemput semua....


Wednesday, April 8, 2015

Kek Arora GST


Wah! sana sini riuh isu GST yea... k.gee pon nak cerita pasal GST jugak... hehehe kek arora GST -  'Geng Sekolah Tadika... hahaha... jangan marah gurau-gurau... kek arora ini memang k.gee buat untuk jamuan di sekolah tadika... anak perempuan k.gee yang menjadi guru sementara di sekolah tadika adakan jamuan harijadi anak muridnya... amboi! bukan main lagi sayang Cikgu Ain pada anak-anak muridnya... siap belanja kek warna warni lagi...


KEK ARORA

Suai rasa oleh : gee-hut


Bahan-bahan :

•250gm mentega
•100gm gula kastor
•1 sudu kecil cream of tartar - saya tambah sendiri
•1/2 cawan susu pekat manis
•6 biji telur
•250gm tepung gandum
•2 sudu kecil baking powder
•3 jenis pewarna / perisa (kalau suka banyak warna boleh tambah)

Cara-cara :

1.Panaskan oven pada suhu 170C.

2.Lenser loyang dengan marjerin dan taburkan dengan tepung. Ketepikan. 

3.Ayakkan tepung bersama dengan baking powder dan cream of tartar. Ketepikan.

4.Pukul mentega dan gula hingga kembang dan putih.

5.Masukkan telur satu persatu (pastikan telur tu dah sebati barulah dimasukkan sebiji lagi hinggalah habis) dan pukul hingga rata.

6.Tutup mixer. Masukkan campuran tepung dan gaulkan adunan secara kaedah kaup dan balik.

7.Bahagikan adunan kepada 3 bahagian yang sama banyak. Masukkan pewarna / perisa ke dalam setiap bahagian dan gaul rata.

8.Sudukan adunan satu persatu ke dalam loyang sehingga semua adunan habis.

9.Masukkan ke dalam oven dan bakar dengan api bawah selama 45 - 60 minit atau sehingga kek masak dengan sempurna.

* K.gee taburkan serbuk koko bagi setiap sudu adunan yang dilapiskan ke dalam loyang.



Nah! kek arora GST...