Uncang emas? wah..! aku kaya... aku kaya...!! haisy...awak ni mengigau ke apa? sapa encik hubby... sudah dekat pukul 1.00 ni pergi la ke dapur memasak untuk makan tengahari ini... kan anak bujang awak nak balik sekejap lagi... Lor.... aku tertidur rupanya tadi sambil membelek Majalah Saji dan blog geehut yg sudah lama tak berupdate...
Inilah cover Majalah Saji keluaran bulan Mei yang k.gee belek-belek tadi... terover belek sampai tertidur dan mengigau pulak tu... hehehe... Sebenarnya ada 9 resipi Geehut dalam majalah ini dan uncang emas salah satu daripadanya... Seronok dapat berkongsi resipi dalam majalah tau... terima kasih banyak-banyak Saji... nanti ofer k.gee lagi yea... hihi
Uncang emas ini k.gee ilhamkan dari Thai Golden Bag resipi yang popular di Thailand... ianya ala-ala popia cuma diinovasikan menjadi seperti uncang... nampak lebih menarik dan menyelerakan... kan?
Sesuai untuk hidangan minum petang dan bersantai...
Bahan-bahan
1 paket kulit popia saiz sederhana
Daun kucai untuk mengikat uncang
Inti
2 ketul isi ayam – dicincang/kisar
10 ekor udang – dicincang
1 batang karot – hiris nipis
3 ulas bawang putih – cincang halus
Sedikit lada sulah
Secubit garam
Minyak masak
Cara penyediaan :
Panaskan kuali dengan sedikit minyak. Tumis bawang putih sehingga wangi dan masukkan ayam dan udang yg dicincang tadi. Tambahkan serbuk lada sulah dan garam. Kacau rata. Masukkan karot dan segera tutup api. Sejukkan.
Ambil 2 keping kulit popia. Letakkan sesudu inti ditengahnya. Buat seperti uncang dan ikat dengan daun kucai yg dicelur terlebih dahulu.
Panaskan minyak dan goring uncang igga kekuningan dan garing. Toskan minyaknya.
Hidangkan panas-panas bersama sos kegemaran.
Yummy... jemput semua....