Thursday, February 26, 2015

Kuih getas... baru menetas


Cak..!! telur ayam sudah menetas... seminggu lebih kena peram... tup..tup... telur menetas keluar kuih getas... wah! ajaibnya... 2 singgit 2 singgit siapa nak beli kuih getas mari cepat datang sini... lelong! lelong!
 

Alamak!! habis sudah kuih getas k.gee... terlajak laris ko!! nampaknya petang nanti kena bancuh lagi... kuih ini memang sesuai buat minum petang bersama kopi-o panas... lagipun kuih getas jarang terdapat dijual di kedai-kedai... maklumlah kuih zaman dulu-dulu hanya orang kampung yang gemarkan kuih ini... k.gee memang peminat kuih getas... lebih-lebih lagi yang dibuat ikut citarasa sendiri... memang sedap memang marvelous tau!!  


KUIH GETAS
Resipi : Bdaria
Olahan : geehut


Bahan-bahannya:-

250gm tepung pulut
20gm tepung gandum
150gm kelapa parut putih/kelapa parut muda
130-150ml air (jangan terus tuang semua, tuang sikit-sikit dulu)
sedikit garam
Minyak untuk mengoreng

Cara-caranya:-

Satukan kedua-dua tepung dan kemudian masukkan kelapa parut serta garam. Tuang air sedikit demi sedikit sehingga menjadi doh. Pastikan ia tidak terlalu lembik.

Biarkan sebentar selama 10 minit

Buatkan bulat-bulat kecil dan kemudian leperkan. Susun di atas bekas yang disapu sedikit minyak.

Panaskan minyak dengan api sederhana.

Apabila agak panas, goreng kuih sehingga kekuningan

Pastikan anda sentiasa balik-balikkan kuih supaya tepung tidak mengelembung dan pecah.

Bila dah kekuningan, angkat dan toskan dengan tisu masakan.


Menyira gula :

1/2 cawan gula pasir
1/2 cawan air

Cara-caranya:-

Masukkan gula dan air kedalam kuali yang agak besar. Masak dengan api sederhana......api sederhana ye bukan api kecil atau api yang kuat.

Jika anda perhatikan buih-buih tu mula-mula ia akan memenuhi bahagian tepi dan kemudian ia akan merebak kebahagian tengah.

Biarkan ia selama 7 minit.

Apabila sudah 7 minit, cuba titiskan setitik air gula atas piring dan kemudian guna jari telunjuk sentuh air gula tadi dan temukan jari telunjuk dengan ibu jari. Lekat-lekatkan beberapa kali.....ia dikira sudah 'menjadi' bila anda rasa ia melekit-melekat dijari dan akan menghasilkan ketulan-ketulan halus kat jari. Kalau tak.....biarkan satu minit lagi. Ketika saya buat ia dalam 9 minit baru saya tutup api. So pastikan pada sukatan diatas, tempoh masak air gula supaya ia pekat adalah dalam 8-10 minit. Jika lebih 10 minit anda akan dapat gula hangus.

Terus matikan api dapur ye.

Kemudian baru masukkan kuih-kuih yang anda hendak sira ke dalam kuali dan kacau sampai bunga-bunga gula keluar.



Taraa...!!! nah sepiring kuih getas untuk peminat setia Gee-hut..
sudi-sudikanlah...

 

Wednesday, February 11, 2015

Daging Salai Lemak Cili Padi


Tetiba terlior nak makan daging salai... tambah-tambah yang dimasak lemak cili padi dan pekat kuahnya... aroma daun kunyit dan serai menamhbahkan lagi kesedapannya... sebenarnya k.gee tak berapa pandai buat daging salai... k.gee letakkan atas kuali non-stik aje... tak berapa menjadi "tak hangus" kata hubby... tapi bila sudah dimasak gulai, hubby bertambah-tambah makannya... tak ingat orang sebelah dah... hehehe... sedap gamaknya air tangan isteri tercinta... ahai..perasan!


DAGING SALAI MASAK LEMAK CILI PADI

Bahan-bahan :

1/2kg daging
1 mangkuk santan pekat
1 batang serai - ketuk
2 helai daun kunyit
1 keping asam gelugor
Sedikit minyak untuk menumis
Garam dan gula secukup rasa

Bahan kisar :
10-15 tangkai cili padi
4 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
4 cm halia
3 cm kunyit

Cara penyediaan :

1. Bakar daging sampai separuh masak di atas api.  Hiris nipis-nipis.
2. Masukkan bahan kisar ke dalam periuk bersama daging yg dihiris, serai dan daun kunyit.     Tambahkan sedikit air dan masak sehingga mendidih.
3.  Masukkan santan, garam, gula dan asam gelugor.  Biakan sehingga mendidih, pekat dan naik minyaknya.



Bakinya boleh dibuat cicah roti atau lempeng bodo...
sedap taw...

Sunday, February 8, 2015

Ayam goreng kantan


Salam hari minggu... apa agaknya juadah makan tengahari ini? Bagi yang rajin tu pastinya pagi-pagi lagi sudah ke pasar atau pasar tani mencari ikan, sayur segar dan stok makanan... penuhlah bakul dengan segala bagai bahan memasak... Cuti hari minggu beginilah kesemptan untuk sediakan juadah istimewa untuk keluarga... yg penting suami dan anak-anak berselera makan...kan? 


Tapi hari ini k.gee tak berapa rajin... jadi masak yg mudah-mudah saje... kebetulan ada 2,3 ketul ayam bahagian isi dan sekuntum bunga kantan... ohoi..! sebut pasal bunga kantan, rasa macam terkejut bila beli bunga kantan 2 kuntum RM4.99... mahalnya!! mulalah terkenang bunga kantan di kampung yg terbiar tak dipedulikan... aduhaii... 


AYAM GORENG BUNGA KANTAN

2 ketul isi ayam (potong dadu)
1/2 cawan tepung gorengan
1 kuntum bunga kantan (dihiris halus)
4-5 biji cili padi
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
1 batang serai (diketuk)
1 sudu sos tiram
Garam secukupnya
Minyak menggoreng

Cara :
Lumurkan ayam yg dipotong dadu dengan tepung gorengan dan goreng sehingga garing.  Angkat dan ketepikan.

Cili padi, bawang dan bawang putih ditumbuk kasar.

Panaskan minyak dan tumis bahan yg ditumbuk tadi.  Masukkan serai.  Kacau dan biarkan naik baunya.  Masukkan bunga kantan hiris dan tambahkan sedikit air.  Biar seketika. 

Bila agak kering, kacau dan tambahkan sos tiram dan garam secukupnya.  Masukkan ayam goreng tadi dan kacau rata.

Siap untuk dihidangkan.



Sudi-sudikanlah....


Wednesday, February 4, 2015

Ikan kerisi kicap


Menu biasa-biasa saja untuk makan tengahari ini... menu yang cepat dan ringkas... namun tetap berselera dan bertambah-tambah nasi... hehehe 


Seperti biasa singgah rumah Cik Google dulu sebelum ke dapur memasak... kali ini terpikat resipi Ikan Bawal Kicap Pedas dari dapur CMG... cuma ubahsuai serba sedikit ikut selera tekak GeeHut... Che Mat guna ikan bawal k.gee ada ikan murah je... hihihi... Minta izin copy paste resipinya ya Che Mat... Terima kasih daun keladi...ahaks



IKAN KERISI MASAK KICAP PEDAS

BAHAN-BAHANNYA :-)

2 ekor ikan bawal hitam bersaiz sederhana (K.gee guna ikan kerisi...)
1 biji bawang besar, hiris bulat dan leraikan
4 ulas bawang putih diketuk
1 inci halia, hiris 3 dan diketuk
1 batang leek, kerat pendek dan rendam
1 biji cili merah, hiris serong memanjang
1 biji cili hijau, hiris serong memanjang
1 camca besar cili kisar
1/3 camca teh lada sulah
1 batang kayu manis
1 kuntum bunga lawang
7 camca besar kicap lemak manis JALEN
1/4 camca teh cuka makan JALEN
1/2 cawan air

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Ikan bawal disiang, cuci bersih dan kelar2 sedikit. Lumur dengan sedikit garam dan serbuk kunyit, kemudian goreng hingga masak. Angkat dan ketepikan.
  2. Panaskan kurang lebih 2 camca besar minyak. Masukkan kayu manis, bunga lawang, bawang putih dan halia, tumis hingga harum. Tambah cili kisar dan tumis hingga cili garing. Masukkan bawang besar, leek (toskan), cili merah dan cili hijau. Kacau rata.
  3. Tambah kicap dan air, masukkan juga cuka makan. Kacau dan masukkan serbuk lada sulah. Gaul rata dan masuk ikan. Gaul perlahan dan masak sekejap. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi panas dan lauk2 lain..


Jemput...



HAKMILIK GEE HUT
Designed by UMIESUEstudio 2015