Sunday, September 16, 2018

Kerabu ikan belimbing buluh

Gambar1

Gambar 2


Apa komen anda tentang Gambar1 dan Gambar2...

Gambar 1 - guna kamera DSLR
Gambar 2 - baru nak belajar guna henfon.. tapi masih belum pandai mengedit

Sebenarnya sekarang k.gee sedang berlatih tubi menggunakan henpon untuk shoot gambar... masih terkial-kial lagi ni... tambah pulak mata pun dah rabun maklumlah sudah kategori 5 series... hehe... kadang-kadang gambar nampak 'sharp' dan menarik... ada masanya gambar blur dan hodoh... bukan senang kan nak 'mencantikkan' gambar... satu pose pon sudah kena snap berpuluh malah beratus kali... sama jer kalau guna DSLR... cuma guna henpon lebih ringan dan senang... masak, shoot dan post...apa-apa pun sukasuka jer...kaan! 

Ok... resepi kampung hari ini... Kerabu Ikan Belimbing Buluh... ini belimbing buluh dari rumah emak k.gee di kampung... bergayut gayut buahnya.. geram

























KERABU IKAN BELIMBING BULUH

Bahan-bahan :  

10 biji belimbing buluh 
2 ekor ikan goreng - ambil isinya
10 bij cili padi - kalau suka pedas boleh tambah lagi
garam secukup rasa 

Cara-cara :-   

Hiris belimbing. tumbuk cili padi hingga hancur, masukkan ikan tumbuk pecah2. masukkan belimbing, tumbuk pecah2 juga. tambah garam secukup rasa. gaul sebati dan boleh lah dihidangkan. 


16 September 2018 Selamat Hari Malaysia...
Semoga negara kita terus maju, aman makmur dan sejahtera hendaknya... 

P/s  Jangan komen gambar henpon tak cantik yer...hehe saya budak baru belajar

Tuesday, September 11, 2018

Nasi Lemak Basmathi


Salam Maal Hijrah 1440

Syukurlah atas nikmat hidup, rezeki, kesihatan dan kesejahteraan yang Allah kurniakan... 

Mari nikmati nasi lemak beras basmathi untuk sarapan pagi aka makan tengahari... silap silap cover sampai malam sekali... huhu.. bukan apa... cuti cuti begini lebih rajin melepak sambil berlengkar atas tilam jer... haha!


Macam biasa resepi boleh dapat di dalam buku ni yer..



Tuesday, September 4, 2018

Ayam Kung Pao


Selamat pagi semua... pagi ini terasa ceria dan fresh sangat... alhamdulillah... syukur rezeki kesihatan yang Allah kurniakan... 

Hari ini k.gee nak kongsikan resepi Ayam Kung Pao yang mudah, lazat dan menyelerakan... masakan yang ringkas begini selalu menjadi pilihan k.gee bila mood malas datang... haha..!  godek apa sahaja yang ada dalam stok... hidangkan panas panas bersama nasi putih... sedaaaap...

Resepi AYAM KUNG PAO

Bahan-bahan:
400 gm ayam – potong kecil
2 sudu besar sos tiram
½ sudu teh lada sulah
1 sudu tepung jagung
100 gm kacang gajus
5-6 tangkai cili kering
1 sudu sos cili
1 sudu kicap manis
1 biji lada capsicum
½ sudu teh minyak bijan
1 tangkai daun bawang
Garam
Minyak masak

Cara-cara :

Gaul ayam bersama tepung, sos tiram dan lada sulah.  Goreng seketika dan angkat.

Panaskan minyak dan tumis bawang putih dan cili kering, masukkan ayam yang sudah digoreng tadi. Kemudian masukkan sos tiram, minyak bijan, kicap manis dan sos cili. Tambahkan sedikit garam. Akhir sekali masukkan kacang gajus, capsicum dan daun bawang. Gaul rata. Sedia dinikmati.
HAKMILIK GEE HUT
Designed by UMIESUEstudio 2015