Wah! macam menu pagi raya... ada nasi impit, kuah lodeh, kuah kacang dan sate goreng... bila anak-anak bercuti dan berkumpul di rumah k.gee suka masak yang special sikit buat mereka... sekali sekala kan... muahh..muahh ! sayang emak.... kata eQa....
Hajat di hati nak makan nasi impit bersama sate goreng... sate tu k.gee tempah dari seorang kawan sepejabat yang memang pakar bab sate menyate ni... katanya resepi sate goreng ini resepi turun temurun keluarga mereka... setiap kali menyambut hari raya sate goreng memang menjadi menu wajib di meja... K.gee tempah dan goreng sendiri di rumah... sedap sangat taww...!
Kuah lodeh ini pulak khas untuk bonda k.gee yang tak suka makan ayam... ayah k.gee pulak 'pantang' tengok menu yang berasaskan kekacang ni... dia paling suka! dua tiga kali dia meratah dan menghirup kuah lodeh tu... padahal lodeh k.gee ini tak cukup bahan, terlupa beli tempe... Apa pun k.gee bersyukur dan berpuas hati sebab menu yang k.gee sediakan menambat selera keluarga... itu yang penting kan....
Ini resepi kuah lodeh dan kuah kacang versi simple dari gee-hut yer... sate goreng dan nasi impit tak ada resepi yer sebab impot punya... hehehe
RESEPI KUAH LODEH Gee-hut
Bahan-bahannya :~
4 keping fucuk - potong kecil dan rendam
2 keping tauhu - dipotong dadu dan goreng sekejap
1 bungkus soo hoon - potong kecil dan rendam
1 bungkus tempe - potong kecil dan goreng sekejap
Semangkuk kobis bulat yang dihiris sederhana
1 biji sengkuang saiz keci - hiris memanjang
5 batang kacang panjang - hiris serong cuci dan toskan
1 batang lobak merah - hiris memanjang
1 mangkuk udang hidup
1 kiub pati ikan bilis
2 biji cili merah - dihiris
2 batang serai - diketuk
1 mangkuk santan pekat
air secukupnya
Garam dan gula secukup rasa
Bahan ksiar :~
1 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
1 inci kunyit hidup
Cara-cara :
Panaskan minyak, tumis bahan-bahan kisar, kiub ikan bilis dan serai yang diketuk hingga garing dan wangi. Kemudian masukkan air biarkan mendidih. Kemudian masukkan santan pekat secukupnya untuk kuah. Guna api sederhana, bila kuah mendidih masukkan udang hidup dan sayur-sayuran. Kacau rata. Masukkan juga tauhu dan tempe yang digoreng, fucuk serta soo hoon. Gaul rata kemudian masukkan cili merah yang dipotong serong, garam serta sedikit gula. Biarkan merenih, bila mendidih rasa pun sudah okay, bolehlah padamkan api.
RESEPI KUAH KACANG
Bahan-bahannya :
200 gm kacang tanah - digoreng tanpa minyak, buang kulit dan kisar
Air
Garam dan gula secukupnya
Asam jawa
1 batang serai diketuk
Bahan kisar :-
4 biji bawang merah
5 ulas bawang putih
2 batang serai
10-15 tangkai cili kering
Cara-Cara:-
1. Panaskan kuali masukkan minyak. Tumis bahan2 kisar dan serai yang diketuk hingga garing dan bangkit baunya.
2. Kemudian, masukkan kacang tanah yg dikisar tadi. Kacau perlahan2.
3. masukkan pula air asam jawa dan air secukupnya. .
4. Perasakan dgn garam dan gula. Biarkan mendidih hingga kuah pekat.
5. Boleh dihidangkan bersama nasi impit dan sate.
Raya nanti datang rumah k.gee yer...