Pertama kali k.gee memasak lauk kurma atau kormak bahasa pasarnya... biasanya makan kurma di majlis kahwin atau kenduri kendara... entah macamana tetiba teruja bila makan kurma ayam masakan si Rozila rakan sepejabat k.gee untuk bekalan anaknya ke sekolah... walaupun tak pedas namun berselera pulak kami berdua makan... balik dari pejabat petang itu terus k.gee ke pasar beli daging dan rempah kurma Adabi...
K.gee ubahsuai sikit resipi kurma dari Rozila... k.gee tambahkan kerisik dan untuk lebih kaww k.gee kisarkan beberapa biji cili padi hijau... wah! semerbak aroma lauk kurma k.gee... minta maaf yer orang kampung k.gee sedekah bau saje lah... hehehe...
Bahan-bahan :
1 kg daging - potong kecil dan bersihkan
1 mangkuk santan pekat
1 mangkuk air
2 biji bawang besar - potong empat
2 biji ubi kentang
2 biji tomato
Beberapa biji lada hijau
2 sudu kerisik
1 paket rempah kurma - bancuh dengan sedikit air
Rempah penumis - kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih
Air asam jawa
Garam secukupnya
Untuk dikisar :
10 ulas bawang putih
1 inci halia
3-4 biji bawang merah
5-6 biji cili padi hijau
Cara:
1. Panaskan periuk dengan sedikit minyak dan tumis rempah penumis.
2. Masukkan bahan-bahan kisar dan kacau. Masukkan pula rempah kurma yang dibancuh dengan sedikit air. Biarkan garing sedikit dan bangkit baunya.
3. Masukkan daging dan gaul rata. Tambahkan sedikit air dan biar sehingga daging empuk/lembut.
4. Bila daging sudah lembut, bolehlah ditambahkan santan, air asam jawa, garam dan gula. Juga masukkan kentang dan lada hijau.
5. Biarkan merenih dan pekat sedikit baru masukkan kerisik, tomato dan bawang besar yg dipotong empat.
6. Sesuaikan rasanya dan bolehlah dihidangkan bersama nasi kegemaran.
K.gee gandingkan bersama nasi putih, acar timun dan ikan masin talang...
sedaaaap....