Salam sayang semua.... Sedapnya dapat makan ikan fresh kan... dari kolam terus terjun ke kuali... (ops! cucilah dulu yer...) teksturnya lembut, lemak dan manis isinya... pendek kata memang puas hatilah... sedap..sedap..sedap...! tambah2 pulak harganya lebih murah... fuuuuhhh!!! 3 ekor ikan siakap kami 4 beranak meratah semalam... seekor k.gee kukus tomyam, seekor lagi goreng berlada dan yang seekor lagi k.gee bakar bodo jer cicah kicap lada... berpeluh-peluh dahi memasing... huh! rasa nak terlentang kekenyangan....
Hari ini kita layan siakap goreng berlada yer... inspirasi resipi dari QH dan CMG dengan sedikit derhaka ikut citarasa dan stok bahan yang ada di dapor k.gee... Minta izin angkut resepinya balik rumah yer...
IKAN SIAKAP GORENG BERLADA
Inspirasi dari : Qaseh Honey
Resepi Asal: Ikan Tongkol Goreng Berlada CMG
Bahan-bahannya :-)
1 ekor ikan tongkol bersaiz sederhana. potong sederhana tebal, cuci bersih dan toskan* - QH guna ikan siakap
Sedikit serbuk kunyit*
Sedikit garam*(*disatukan dan gaul rata2)
3 biji cili merah
3 ulas bawang putih (k.gee tak letak)
1 biji bawang besar
2 biji buah keras (k.gee tak letak)
2 biji limau kasturi, ambil jusnya
Garam dan gula secukup rasa (k.gee gantikan gula dengan sos tiram)
Sedikit hirisan daun bawang untuk hiasan
Cara membuatnya :-)
Goreng ikan tadi, tapi jangan garing sangat, biar embal2 sahaja (lembap2), tapi pastikan ikan masak. Angkat dan toskan. (k.gee goreng garing2 sebab suka krap krup...)
Tumbuk hancur cili merah, bawang putih, bawang besar dan buah keras tadi (QH kisarkan saje bahan2 ni). Ketepikan.
Panaskan sedikit minyak dalam kuali, tumis bahan tumbuk hancur hingga harum. Masukkan garam secukup rasa dan sedikit gula. Kacau rata dan masak hingga pekat.
Masukkan ikan goreng dan gaul rata2. Tuang jus limau kasturi, kacau dan masak sekejap. Rasa, dan jika ok boleh matikan api.
Tabur hirisan daun bawang sebelum dihidangkan.
Kalau memang hantu pedas boleh try cili mexico dr cameron highlands ini... cili paling pedas di dunia taw!! compem berasap telingaa... !!!