Tuesday, October 29, 2013

Vadai


Tetiba k.gee teringat lagu klasik zaman kanak-kanak dulu...

Bapaku pulang dari kota,
bapaku belikan kereta,
kereta kecil warna merah,
bolehku bawa kesekolah.

Pom...pom...pom...pom...pom
kereta kecilku berbunyi,
marilah adik mari naik,
boleh kubawa jumpa nenek....



Cuti sekolah tak berapa lama lagi kan...?  Jom kita bawa anak2 balik ke kampung berjumpa datuk dan nenek mereka... dan jangan lupa bawakan ole-ole sekali yer... apa kata sesekali kita buatkan kuih tradisi India ini untuk kudapan di kampung nanti... Jom vadai...!!



VADAI
Sumber : My Kuali

bahan2:


250gm kacang dhal
2 tangkai cili kering, digunting halus
1 tangkai daun kari, racik halus
1/2 lagu bawang besar, diracik (kak rose buh sebiji)
1 camca teh jintan manis biji
1/2 camca teh garam/secukup rasa minyak untuk menggoreng

Cara:


rendam kacang dhal selama lebih kurang 4 jam

toskan hingga kering

kisar kacang dhal hingga halus, tidak mengapa jika masih ada sedikit kacang yang x hancur (kak rose guna blend yg kering tu)

satukan semua bahan dalam bekas dan gaul rata

leperkan atas tapak tangan yang dialas dengan plastik yg telah disapu dengan sedikit minyak untuk mengelakkan dari melekat

susun atas dulang yg disapu sedikit minyak

goreng atas api yg sederhana besar hingga kekuningan dan garing.




Selamat bercuti dan Happy Deepavali....


 

Friday, October 25, 2013

Popia goreng


Salam petang Jumaat semua... Cuaca di Kuantan sejak seminggu ini agak suram sikit... mendung dan hujan... seolah-olah musim tengkujuh sudah hampir tiba ke Pantai Timur... kadang-kadang rasa macam nak duduk dalam selimut sepanjang hari... hehehe... tak jadi kerja laaaa aku.... kata emak yang memang tak suka duduk melepak tanpa membuat sebarang kerja... biasalah orang tua kan... sentiasa sibuk buat itu dan ini, tak tahu penat... janji anak2 bahagia...


Apa kata petang ini kita sediakan menu istimewa untuk emak kita.... mesti suka hatinya bila anak2 sediakan makanan kegemarannya... emak k.gee sukakan kuih goreng-goreng... makanya popia goreng ini menjadi menu pilihan untuk emak... intinya k.gee gunakan sayur-sayuran seperti kobis, sengkuang, karot dan sedikit taugeh... cicah pula dengan sos yang pedas manis...  ermm.... sedapnyaa....



POPIA GORENG

Bahan-bahan :

Kulit popia
Sayur-sayuran spt karot, sengkuang, kobis
Telur
Bawang putih - cincang halus

Caranya :

1. Tumis bawang putih hingga wangi. 
2. Pecahkan sebiji telur dan gaul. 
3. Masukkan sayur-sayuran.
4. Masukkan garam.
5.  Kacau rata, angkat dan sejukkan.
6. Ambil klit popia, masukkan inti di tengahnya dan gulung.  Buat sehingga habis.
7. Goreng dalam minyak penuh hingga kekuningan.
8. Angkat dan hidangkan bersama sos kegemaran



Jemput minum petang...

Wednesday, October 23, 2013

Sup ayam simple


Bizi..bizi..bizi... jadual akhir tahun yang selalunya padat dengan aktiviti demi aktiviti... kadang2 tak sempat nak jengok ke dapur bila balik ke rumah pun sudah hampir senja... nasib baik ada hb yang memahami dan emak yang sentiasa membantu kerja-kerja di dapur... terima kasih hb dan terima kasih emak!


Ini sahajalah menu yang sempat k.gee godek... sup ayam yang serba ringkas digandingkan dengan ikan bilis goreng cili padi dan kailan ikan masin... k.gee masak sup saje yang lain emak yang sediakan... hehehe beruntung kan ada emak bersama kita...   



SUP AYAM SIMPLE


Bahan-bahannya:

1/2 ekor ayam - dipotong kecil
1 biji bawang besar

3 ulas bawang putih
1 inci halia
3 biji kentang - potong kecil
1 biji karot - potong memanjang
1 sup bunjut adabi
1 pokok daun sup - cincang kasar
Sedikit minyak untuk menumis
Air secukupnya

Cara Masak:


1.Bawang besar, bawang putih dan halia ditumbuk kasar. 

2. Panaskan periuk dengan sedikit minyak dan tumis bahan2 tumbuk ini berserta sup bunjut sehingga wangi. 

3. Masukkan ayam dan gaul rata. Biarkan sekejap.

4. Tambahkan pula air dan ubi kentang.  Biarkan mendidih dan kentang empuk.

5. Bila sudah mendidih, masukkan garam, karot dan daun sup. Kacau rata.

6. Sedia untuk dihidangkan.



Selamat menjamu selera....



Monday, October 21, 2013

Asam rebus ikan siakap


Assalamualaikum... banyak lagi ke daging korban dalam peti sejuk...? ada lah seketul dua lagi... boleh lah buat masak kari ke goreng kicap ke... hehehe... seminggu dua ini menu daging saje menjadi sajian kan... tidak kurang menu kambing sempena majlis aqiqah... Alhamdulllah... rezeki di bulan Zulhijjah...



Hari ini tekak teringin pulak nak makan lauk yang cair dan rasa masam masam... dah jemu rasanya asyik makan yang berlemak saje... sesekali sedap juga kalau dapat hirup kuah asam kann... k.gee kahwinkan ikan siakap dengan terung telunjuk yang fresh dari kebun sayur encik hb... sedap taww terung telunjuk dimasak asam rebus bersama siakap...  berselera kami sekeluarga makan...  



ASAM REBUS IKAN SIAKAP

Bahan2:

1 ekor ikan siakap segar (bersihkan dan kerat 3 bahagian)

Bahan2 utk di kisar:

1 biji bawang besar
1 ulas bwg putih
1 biji cili merah
3-4 biji cili padi
1/2 inci kunyit hidup

Bahan2 lain:

5 keping asam gelugor/asam keping
Garam
Air secukupnya
Daun kunyit
5-6 biji terung telunjuk

Cara:

1) Masukkan ke semua bahan ke dalam periuk dan masak hingga mendidih. Rasa asam garamnya dan bila sudah masak bolehlah diangkat dan hidangkan.



Ikan di laut asam di darat
dalam periuk bertemu jua...
ohoi.... enak nyaaa...

 

Sunday, October 20, 2013

Kek cranberry 66


18 Oktober 2013... hari ulang tahun bonda yang ke 66 tahun... Selamat hari lahir emak... kaulah anugerah istimewa buat kami...
 
Ya Allah... kami memohon kepada mu… panjangkanlah umur bonda kami.... kurniakanlah kesihatan yang baik kepadanya... limpahkan lah rezeki kepadanya... jadikanlah bonda orang yang yang beriman serta ampunilah dosa2nya...

Ya Allah… Ya Rahman.. Ya Rahim… Ya Rabballamin..


K.gee buatkan kek cranberry buat emak... hajatnya nak curahkan sugar glaze di atas kek dan deko2 dengan sugar petal tapi memandangkan emak tidak gemarkan kek yang manis dan berkrim... so k.gee cuma taburkan sedikit gula ising saje... rasa masam manis dari buah cranberry tu memang menambat selera emak... so yummy!! 
  



KEK CRANBERRY

BAHAN - BAHANNYA :-)

180 gram mentega berkualiti (mat guna Anchor)

220 gram tepung berserbuk penaik (self-raising flour)

100 ml susu segar

140 gram gula kastor

2 biji telur gred A

1 camca teh esen vanilla (mat guna butter vanilla)

50 gram cranberry kering

Sedikit badam cincang untuk hiasan


CARA MEMBUATNYA :-)

1.Panaskan oven pada suhu 175C, lenser tin berukuran 8inci x 3.5inci x 3.5inci dengan mentega, alas dasar tin dengan kertas minyak, lenser juga kertas minyak tadi. Boleh juga guna tin bulat berukuran 8 inci. Gaul cranberry dengan tepung hingga rata. Ketepikan.

2.Putar mentega dan gula halus hingga putih, masukkan telur satu persatu dan putar hingga kembang, masukkan butter vanilla dan putar sebati. Perlahankan kelajuan, masukkan tepung + cranberry berselang seli dengan susu segar hingga habis, putar rata.

3.Tuang dalam tin, ratakan dan tabur badam cincang atasnya. Bakar 45 - 50 minit atau hingga masak, uji dengan mencucuk lidi sate bersih ditengah2 kek, jika keluar bersih, tanda kek anda telah masak. Jika permukaan kek cepat gelap tapi kek belum masak, tutup permukaan tin dengan tudung periuk dan sambung bakar untuk 5-6 minit lagi. Sejukkan atas jaringan sebelum dipotong untuk hidangan..

CATATAN MAT GEBU :- Jika anda takde tepung naik sendiri atau self-raising flour, boleh guna tepung gandum, sukatan sama macam dalam resipi dan tambah 1 camca teh penuh baking powder, gaul rata dan ayak 3 kali sebelum guna, kemudian gaul rata dengan cranberry....Selamat mencuba!. 
 
 

Selamat Hari Lahir Bonda tersayang...
semoga Allah sentiasa merahmatimu...



Thursday, October 17, 2013

Salam Idul Adha


Hari ini sudah masuk hari ke13 Zulhijjah... Allaahu akbar. Allaahu akbar. Allaahu akbar. Laa ilaaha illallaahu wallaahu akbar.... demikian masih sayup2 kedengaran laungan takbir sempena Idul Adha... apa khabar duhai teman-teman di luar sana... rindunyaaa pada kalian.... bagaimana ibadah korban di tempat anda? semoga ibadah korban yang kita lakukan dapat mendidik jiwa ke arah takwa dan mendekatkan diri kepada Allah s.w.t.. mudah-mudahan....



Bersempena di bulan Zulhijjah ini memang sinonim dengan lauk pauk berasaskan daging... maklumlah daging korban yang banyak tersimpan dalam peti sejuk...  setiap hari satu menu daging disediakan... jangan risau, setiap suapan dari daging korban itu Allah sediakan ganjaran pahala buat kita... InsyaAllah


Ini gulai kawah yang dimasak gotong royong di surau kampung k.gee petang raya kelmarin... hb bawa balik semangkuk ke rumah dan k.gee gandingkan bersama pulut tanak kukus... ermmmm sedapnya dapat makan daging yang segar lagi suci....


Rasanya belum terlewat k.gee nak menyampaikan ucapan ini.... Selamat Hari Raya Idul Adha... Maaf Zahir dan Batin... resipi menyusul kemudian yea... tuan tanah kurang sihat.... heeeeee

Thursday, October 10, 2013

Bubur gunting..?


"Mak...! ini bubur apa? bubur gunting...." tak pernah dengar pun... ada gunting ke dalam bubur? tanya si eQa dengan dahi berkerut... bukan gunting la sayang tapi tepung yang digunting2 jadikan bubur....macam bubur caca tu... caca tu apa mak? tanya eQa lagi... hisy... kamu ni... mak sudah mula naik angin... Bubur caca dengan bubur gunting tu makanan zaman emak kecil2 di kampung dulu... makanan nostalgia la kiranya... jadi, memang patutlah budak2 sekarang tak mengenalinya... sabar je laaaa.....


Itu hakikatnya kan.... bila zaman berlalu, banyak perkara pun turut berubah dan diinovasikan... termasuklah makanan dan  resipi2nya... dari makanan tradisional boleh kita pelbagikan idea dan persembahkan sebagai hidangan popular di serata alam... kalau tak silap k.gee bubur gunting ini berasal dari Indonesia cuma bahan yang digunakan ada sedikit kelainan.... beberapa resipi di Indonesia menggunakan tepung pulut dan tepung sagu berbanding bubur gunting k.gee ini menggunakan tepung gandum sahaja dan k.gee campurkan sedikit jagung manis untuk menambahkan perisa dan keenakannya... Apa pun hidangan pemanis mulut seperti bubur ini memang makanan kegemaran k.gee... sangat sangat suka!!



BUBUR JAGUNG & GUNTING

BAHAN-BAHAN A


2 cawan tepung gandum
air secukupnya
secubit garam

BAHAN B :

1 mangkuk santan
1/2 cawan gula pasir
1/2 cawan air gula merah
Daun pandan

Bahan lain :
2 tongkol jagung manis (dihiris dan ambil isinya)

CARA MEMASAK :

Gaulkan semua bahan A dalam bekas yang sesuai, masukkan sedikit demi sedikit air sampai adunan tepung sebati dan menjadi doh yang lembut. Kemudian dicanai pada ketebalan yang sesuai kemudian dipotong kecil.  Emak k.gee dulu hanya cubit2kan doh tepung dan gentel2kan jadi bulat. Masak air dalam periuk dan bila air dah mendidih mengelegak boleh la dimasukkan semua kepingan tepung ni dan bila semua kepingan tepung dah timbul boleh ditos dan ketepikan dulu .

Masukkan santan dalam periuk bersama gula pasir, gula merah, daun pandan dan sedikit garam.  Masukkan jagung yang dihiris tadi.  Masak sampai kuah mendidih.  Sekali-sekala kacau supaya tidak pecah minyak.  Bila sudah mendidih, masukkan tepung gunting tadi dan kacau.  Siap dan sedia dihidangkan.



Taraaa.... jom slruuuup... 


Tuesday, October 8, 2013

Bubur pulut hitam


Selamat petang Selasa duhai teman-teman di sana... tuan tanah baru sahaja selesai makan tengahari... sambil melayan mata yang sudah layu ni tetiba teringat bubur pulut hitam sempena pernikahan sepupu k.gee di Bentong kelmarin... sedap betul menghirup bubur di majlis kenduri kahwin tu... tambah pulak ramai saudara mara apalagi sambil bersembang slruup bubur lepas semangkuk semangkuk laa jawabnya.... bertambah2...  


Bubur pulut hitam memang pemanis mulut kegemaran k.gee... tambah2 yang ada santan pekat di atasnya... wah! terasa lemak manisnya... sedap dimakan dingin atau suam-suam.... slruuuuppp.... aduhai nyamannyaa...   



BUBUR PULUT HITAM

Bahan-bahan

•1 cawan beras pulut hitam - cuci bersih
•2-3 cawan santan
•1 helai daun pandan
•gula secukup rasa
•sedikit garam

Cara

1. Rebus beras pulut hitam hingga kembang dan beras lembut. 

2. Kemudian masukkan santan, gula, garam dan daun pandan. Kacau sebati agar tidak berketul. Kemudian masak dengan api sederhana sambil dikacau selalu hingga mendidih. Perasakan manis secukup rasa.

3. Sedia untuk dihidangkan.

# Jika suka boleh curahkan sesudu santan pekat di atasnya sewaktu hendak makan.



Sesuai untuk minum petang dan santai-santai di majlis kenduri...
selamat mencuba....

Monday, October 7, 2013

Cucur badak


Assalamualaikum.... apa khabar anda di sana...??? masih ada yang sudi ke.....?  seminggu k.gee berkampung di Halfest Kota Metropolitan terasa rindu teramat sangat hembusan angin pantai timur... alahai... bak kata pepatah... 'hujan emas di negeri orang lebih baik hujan batu di negeri sendiri...' rindunyaaaaa....... Rindu pada masakan pantai timur dengan menu yang selalu menyengat di bibir... pedas tapi sedap... rindu pada toys yang saban hari silih berganti berposing di studio comel gee-hut... rindu pada teman2 maya para blogger yang tak jemu-jemu menghidangkan menu yang sentiasa menambat selera... rindu pada dapor gee-hut yang sudah kering kontang kehabisan stok.... dan rindu pada semuaaaaa.....!!!!



Kalau nak diikutkan memang tak mampu lagi nak update blog tapi dek kerana rindu dendam yang teramat sanat kugagahkan juga 'menggodek' sesuatu buat mengetuk pintu rumah teman-teman di sana.... hidangan yang ringkas, mudah dan biasa-biasa sahaja dari dapor gee-hut hari ini... Nah!! cucur badak buat tatapan anda sekalian.... 


CUCUR BADAK

Sumber : myresepi

2 biji keledek saiz besar - rebus dan lecek
1 cawan tepung gandum
Sedikit garam

Inti

1/2 biji kelapa parut
1 cawan udang kering
5 ekor udang hidup - potong kecil
2 biji bawang besar
5 batang serai
1 sudu kecil kunyit serbuk
5 tangkai cili kering (ikut kepedasan masing2)
1 sudu besar minyak masak
Sedikit kunyit serbuk
Garam dan gula

Cara-cara

1.untuk inti: blender cili kering+serai+udang kering dan bawang dgn sedikit air. Setelah halus masukkan kelapa parut, blender sekali. Blend sekejap jer. Setelah itu masukkan semua ke dalam kuali. Masukkan juga udang hidup + kunyit + minyak + garam dan gula. Kacau sehingga inti tu masak, ia akan kelihatan kering sedikit.

2.utk kulit: rebus keledek dengan air dan sedikit garam sehingga lembut. Setelah masak , buang air tinggalkan sedikit dan campurkan dgn tepung. Buat masa panas panas, senang nak lenyek. Jika adunan lembik lagi tambahkan sedikit demi sedikit tepung. Jgn terlalu byk nanti tak sedap.

3.Selepas itu buat doh kecil2 . Ambil satu buat melengung. tip: semasa hendak membuat doh ni guna sedikit minyak masak di tangan agar tepung tak melekat , keje pun cepat dan senang.

4.letakkan inti dan tutup kembali.

5.Goreng dengan api yang sederhana. Siap untuk di santap.



SALAM RINDU SEMUA..
sudi-sudikanlah...



HAKMILIK GEE HUT
Designed by UMIESUEstudio 2015