Pages

Saturday, October 10, 2015

Bihun Bakso


Bila tengok Bakso sedap! yang Ita  tayang kat blog  Masam Manis tempohari, 2,3 kali juga k.gee telan airliur... sebenarnya k.gee tak pernah makan bakso tapi penangan gambar-gambar si Ita membuatkan menitis-nitis air liur ku dibuatnya... aduh mak aiii...terliurnyaaa.... !! 

Nasib baik ada stok daging korban dan bahan-bahan lain dalam esbok... terus saje k.gee menggodek buat bihun bakso stail Ita...  

Assalam Ita, minta izin ye cnp resipinya...  



BAKSO
Resepi Oleh : Che'Iza
Rujukan : Ita Masam Manis

1 bungkus mee hoon ~ rendam sebentar kemudian di celur dalam air panas
Taugeh
Kobis ~ di hiris halus
Daun sup dan daun bawang ~ di hiris
Bawang goreng

Mula-mula kita sediakan bebola daging dahulu



Bebola Daging

400 gm daging cincang
2 biji bawang merah ~ di cincang halus
2 ulas bawang putih ~ di cincang halus
1/2 biji telur ~ 1 biji telur di kocok tapi ambil 1/2 sahaja
2 sudu teh tepung jagung atau tepung ubi
1 sudu teh serbuk lada sulah
garam secukup rasa

Satukan daging bersama bawang putih, bawang merah, lada sulah, garam, tepung jagung dan telur.
Kemudian gaul rata
Bulat-bulatkan sebesar guli
Ketepikan


Kuah Bakso

1/2 kg tulang ~ ita tambah
2 biji bawang merah ~ dihiris
3 ulas bawang putih ~ di cincang halus
1/2 inc halia
2 sudu teh lada sulah
1 batang serai di ketuk
1 kiub pati daging atau pati ayam
garam secukup rasa
1 bungkus sup bunjut ~ ita tambah




Subhanallah... memang puas hati memang mabeles...


1 comment:

  1. aaarrrghh menggiurkaaannn.....bakso salah satu makanan favoritku kak...

    ReplyDelete