Pages

Thursday, October 8, 2015

Roti bun cheese


Dah berkurun k.gee tak meroti... kalau terasa nak makan biasanya singgah 7E dan beli seketul dua roti gardenia... encik hb memang gemarkan roti cheese terutama cheese stick yang dijual di RNR dalam perjalanan balik kampung... "BM ada tapi asyik dok dalam kelambu aje... " alamak !! sinis dari en hubby petang semalam... Nampak gayanya kena operasi meroti lah weekend ini...


Sementera nak menunggu weekend, k.gee tayang dulu gambar roti bun cheese yang dah agak lama bertapa dalam lappy... nasib baik gambar tak basi.... bolehlah tayang hari ini... hehehe...



ROTI BUN CHEESE

Bahan-bahan:

400 gm tepung high protein
60 gm tepung serbaguna (ayak)
100 gm gula castor
1 sudu kecil garam
80 gm shortening
16 gm yis
1 biji telur
230ml air sejuk (dari peti ais)
20 gm bread softner
1 sudu kecil bread improver

Bahan hiasan:


Keju Cheddar
Gula pasir
1 biji kuning telur
Sedikit majerin

CARA MEMBUATNYA :-)
Satukan semua bahan ke dalam mangkuk adunan, uli hingga menjadi doh, tambah mentega, terus menguli hingga mendapat doh yang lembut, licin dan anjal.

Bentukkan bulat, alih dalam bekas dan bungkus dengan plastik, biar 45 minit - 1 jam.

KAEDAH LAIN

Masukkan semua bahan2 dalam breadmaker, pilih setting untuk doh dan tekan "on", tunggu hingga siap.

Keluarkan doh dan tumbuk untuk membuang udara. Bulat kan dan canai mengikut bentuk digemari.

Biar 45 minit hingga doh mengembang.

Taburkan keju cedar dan sedikit gula pasir kasar.

Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 165C selama 25 minit atau hingga kuning keemasan, sejukkan atas jaringan atau boleh juga dihidangkan panas2.


Jemput sarapan...

1 comment:

  1. Sy suka roti yg ada cheese ni...
    Copy resepi dlu, tgu mood meroti mai br bt...
    Nk bt cm mn, BM xda..
    Huhuuu...

    ReplyDelete