Ini kurma ayam yg k.gee masak bersama nasi minyak untuk lunch kelmarin... ada berbaki 2,3 ketul k,gee panaskan dan cicah sama roti prata... cukuplah untuk menu makan malam kami berdua... anak-anak k.gee masakkan tomyam campur sama telur dadar....
KURMA AYAM
Resepi : Chef hanieliza
Bahan-Bahan:
1 ekor ayam/ (dibersihkan & dipotong kecil)
5 s/b rempah kurma ayam/daging [bancuh dgn sikit air]
3 b iji kentang [belah 4]
1 labu bawang beasr [belah 4]
1 biji buah tomato
2 biji lada hijau [belah 2]
2 cawan santan pekat [1 biji kelapa]
1 biji limau nipis [ambil jusnya]
2 s/b majerin
minyak
garam
Bahan tumbuk
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
3 cm halia
Cara:
1. Panaskan minyak dan majerin . Tumiskan bahan tumbuk sehingga wangi. Kacau rata dan biarkan naik minyak.
2. Masukkan rempah kurma dan kacau rata sehingga naik minyak semula.
3. Masukkan santan dan kacau rata. Biarkan mendideh.
4. Masukkan ayam dan kentang. Biarkan mendideh dan agak pekat.
5. Masukkan garam dan jus limau. Perlahankan api.
6. Masukkan cili hijau, bawang besar dan tomato yg telah dibelahkan dan biarkan sehingga naik minyak semula dan pekat.
7. Hidangkan dengan nasi atau roti.
Sedapnya kurma ayam... jemput laaa
Sedap kurma tu..mkn ngn ns putih pun sedap..roti pun layan gak kan?
ReplyDelete