Layan menu simple saje hari ini... tempe goreng kering sama ikan cencaru masak kicap... yang penting famili berselera makan... Teringat pada ayah k.gee yang memang sangat gemarkan tempe goreng kering yang emak buat... emak akan hiris nipis2 tempe dan gaulkan dengan sedikit tepung jagung... kemudian goreng sampai garing... Sambalnya pula emak akan tumbuk cili padi dan bawang merah... bila sudah garing sambalnya, perasakan dan gaulkan dengan tempe tadi... mak ai! memang sedap dimakan sama nasi panas...
Kali ini k.gee ubahsuai sikit resepi tempe emak... k.gee tambahkan beberapa urat kacang panjang (hasil tanaman encik hubby taw... ), ikan bilis dan sedikit sos tiram...
4 keping tempe
15-20 biji cili padi
4 ulas bawang merah
3 urat kacang panjang - dipotong kecil
Segenggam ikan bilis
1-2 sudu sos tiram
1 sudu kicap manis
Garam secukup rasa
Minyak untuk menggoreng
Caranya :
Tempe dipotong kecil dan nipis. Goreng sampai garing. Angkat dan ketepikan. Goreng ikan bilis sampai garing. Angkat dan ketepikan.
Cili padi dan bawang merah dikisar / tumbuk hingga lumat.
Panaskan kuali dengan sedikit minyak dan tumis bahan kisar tadi. Tambahkan garam, kicap manis dan sos tiram. Biarkan hingga garing.
Kemudian baru masukkan kacang panjang, tempe dan bilis. Gaul rata. Siap.
Meratah pon sodap ni...
Sedapnye k.gee..smlm g sarapn diluar amik lauk tempe mcmnilh..cuma x de kcg pnjg..wahh rajin cik abe kn
ReplyDeleteSedapnya kak. Makan dengan nasi hangat.
ReplyDelete