Selamat pagi kengkawan...ini entri main main aje... warm up jari jemari yang dah keras kaku nih... hehehe... sesiapa yang suka makan sardin yang pedas sangat sampai berasap telinga.. kita geng...!! Jom kita semak resipinya...
SARDIN BERAPI
Bahan2
1 tin sardin (k.gee guna sardin cap ayam)
10 -20 biji cili padi ~ tumbuk
3 biji bawang merah ~ tumbuk
1 biji bawang besar - potong bulat
6-10 biji cili api - belah 2 utk extra pedas
1 keping asam keping
Minyak utk menumis
Garam
Bahan2
1. Panaskan minyak, tumis bahan yg ditumbuk hingga garing dan bangkit baunya.
1 tin sardin (k.gee guna sardin cap ayam)
10 -20 biji cili padi ~ tumbuk
3 biji bawang merah ~ tumbuk
1 biji bawang besar - potong bulat
6-10 biji cili api - belah 2 utk extra pedas
1 keping asam keping
Minyak utk menumis
Garam
Bahan2
1. Panaskan minyak, tumis bahan yg ditumbuk hingga garing dan bangkit baunya.
2. Masukkan ikan sardin, bawang besar dan asam keping.
3. Kacau sebati. Tambah sedikit air jika perlu.
3. Kacau sebati. Tambah sedikit air jika perlu.
4. Masak hingga kuah pekat.
5. Perasakan dgn garam.
6. Akhir sekali masukkan cili api belah tadi.
6. Akhir sekali masukkan cili api belah tadi.
Sudi-sudikanlah beli buku resipi k. gee nih... hehehe
sardin ni memang sedap...
ReplyDeleteadda syuhada>> simple tp menyelerakan kaan...
ReplyDelete