Apa khabar semua...? Selamat Hari Pekerja 1 Mei 2018... selamat beristirehat dan selamat bercuti walaupun mak-mak di dapur jarang bercuti... kan kan kan... tak mengapa janji anak-anak dan famili happy... Masa cuti beginilah kita nak masak menu special untuk anak-anak.. Jom nikmati juadah makan tengahari bersama kak gee... Kari Ayam Olaf... ops! Sebenarnya watak olaf ini antara menu kreatif untuk pikat selera anak-anak kecil...k.gee kepalkan aje nasi untuk bentukkan watak Olaf... hehe... suka2 jer
KARI AYAM
1kg ayam (potong kecil dan bersihkan)
2-3 sudu rempah kari (bancuh bersama sedikit air menjadi pes)
1/2 cawan air asam jawa
1/2 cawan santan pekat
1-2 cawan air
Ubi kentang,karot dan sayuran lain yg digemari (potong kecil)
2-3 sudu minyak masak
Garam dan gula secukup rasa
Bahan kisar
2-3 biji bwg merah
3-4 ulas bwg putih
1 inci halia
1 sudu cili kisar (jika tak makan pedas tidak perlu masukkan cili)
CARA
Panaskan minyak dan tumis bahan kisar. Masukkan juga pes rempah kari. Kacau rata dan masak hingga bangkit baunya.Tambah sedikit air jika perlu agar bahan tumisan tidak hangus. Masukkan pula ayam yg sudah dipotong kecil tadi dan kacau rata. Biarkan sehingga ayam kecut. Kemudian bolehlah dimasukkan santan pekat, air asam jawa, garam, gula dan ubi kentang. Kacau selalu agar santan tidak berbintil. Biarkan mendidih. Akhir sekali masukkan sayuran lain seperti karot, bendir dll.
Very thoughtful blogg
ReplyDelete